Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Balzame s mineralnim uljima izbjegavajte: Imamo recept za domaći koji je lako napraviti

Balzame s mineralnim uljima izbjegavajte: Imamo recept za domaći koji je lako napraviti

Ispucale usne javljaju se zbog vjetra, hladnog zraka, ali i zbog neadekvatnog unosa vode. Zato je, osim hidratacije i njege izvana, vrlo važna i hidratacija iznutra te pijenje dovoljno vode

VIDEO

U svako godišnje doba bitno je održati usne zdravima i mekima uz učinkovitu njegu. Balzami koje koristite trebaju štititi vaše usne od hladnoće, sunca i vjetra te pružiti intenzivnu hidrataciju suhim usnama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

najveće usne 00:59

- Često se susrećemo s ispucalim i bolnim usnama. Tad može doći do ljuštenja, pa čak i krvarenja. Ispucale usne javljaju se zbog vjetra, hladnog zraka, ali i zbog neadekvatnog unosa vode. Zato je, osim hidratacije i njege izvana, vrlo važna i hidratacija iznutra: pijenje dovoljno vode. Manjak vitamina B2 i B3 također može izazvati suhoću i pucanje usana. Razmislite o uzimanju suplemenata vitamina B3 ako muku mučite s ovim problemom - kaže nam aromaterapeutkinja Jasminka Grbelja iz Aromateke - Eskulap.

Evo kako pripremiti kožu za jesen - da ne bude suha i blijeda
Evo kako pripremiti kožu za jesen - da ne bude suha i blijeda

Suhoća i pucanje usana nakon nanošenja ruževa, balzama ili sjaja, kao i unosa određene hrane ili lijekova, može biti znak alergije. Štete im i neke naše loše navike, poput oblizivanja usana, što eskalira pogotovo tijekom hladnih i vjetrovitih dana i često dovodi do problema ispucalih usana, posebno kod djece.

Koža usana sastoji se od samo tri do pet slojeva, u usporedbi s čak 16 slojeva kože lica. Zato je njima potrebna posebna zaštita i njega.

- Komercijalni balzami često zahtijevaju čestu primjenu zbog sastojaka koji brzo isparavaju. Izbjegavajte balzame koji sadrže petroleum i mineralna ulja ili napravite svoj balzam za usne. Za njegovane i nježne usne, ovaj balzam mogu koristiti i odrasli i djeca. Uz pravilnu njegu, vaše usne će uvijek biti zdrave i meke, bez obzira na godišnje doba - kaže Jasminka Grbelja. 

Koliko se često trebate tuširati? Evo što o tome kažu stručnjaci
Koliko se često trebate tuširati? Evo što o tome kažu stručnjaci

Recept za balzam

Sastojci: 20 g pročišćenog pčelinjeg voska, 20 g shea maslaca, 30 g kakao maslaca, 10 g tamanu ulja, 8 g jojobe, 2 g lanolina, 3 grama meda, 2 g dekspantenola, 4 g glicerina, 0,5 g vitamina E, 0,2 g eteričnog ulja ravensare, 0,1 g eteričnog ulja njemačke kamilice - 0,2 g CO2 ekstrakta ružmarina

Priprema: U prvu laboratorijsku čašu dodajte vosak, ulja, lanolin i maslace te ih stavite u kupelj. U drugoj čaši otopite dekspantenol, dodajte med i glicerin. Miješajte dok se ne spoje, zatim dodajte u prvu čašu s otopljenim uljima i voskom. Miješajte dok se sve ne poveže s masnom fazom. Dodajte vitamin E, eterična ulja i CO2 ekstrakt ružmarina. Dobro promiješajte. Smjesu punite u stick ambalažu. Pustite da se smjesa potpuno ohladi i postane kruta. Tijekom noći ostavite u hladnjaku i balzam je spreman za korištenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za nedjelju 6. listopada: Raka očekuje nova ljubav, Ovna će mučiti nesanica
EVO ŠTO SPREMAJU ZVIJEZDE

Dnevni horoskop za nedjelju 6. listopada: Raka očekuje nova ljubav, Ovna će mučiti nesanica

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 6. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Bakin trik: Evo kako da vam preuske hlače savršeno pristaju
STVARNO RADI

Bakin trik: Evo kako da vam preuske hlače savršeno pristaju

Blogerica je ispričala kako je u početku bila razočarana kada su joj nove traperice koje je kupila bile preuske, ali onda je popričala s bakom koja joj je otkrila genijalan trik