Sezonsko povrće, malo mljevenog mesa, riža ili krumpir, sve su to namirnice koje će u složencu pokazati svoje ukusnije lice. Pronađite najbolje inspiracije
Iz pećnice na stol: Složenaci - sto slojeva čistog užitka okusa
Red krumpira, red mesa, red luka, možda red tikvica ili blanširana kelja... Tako bi mogao glasiti recept za složenac koji će postati specijalitet vaše kuće, a upotrijebit ćete namirnice koje su vam zaostale u hladnjaku te ih pretvoriti u gastronomski doživljaj. Tako je nekako i počela povijest uživanja u jelu koje se priprema u pećnici i potom poslužuje u istoj posudi. U antička su se vremena složenci krčkali u vlastitom soku u glinenim posudama, a i današnji ljubitelji fine hrane imat će takvu posudu pri ruci jer se jelo u njoj kuha polako, satima, i očuva sve bogatstvo okusa i mirisa namirnica koje pripremamo u njima.
Glasoviti francuski juneći gulaš, pa i pijetao u vinu, pripremaju se u glinenim posudama. Kako su glinene posude malo osjetljivije na užurbanost današnjice i zahtjevnije za održavanje, zamijenile su ih posude od vatrostalna stakla, ali i obična metalna posuda za pečenje bit će dobra za pripremanje vašeg specijaliteta. Najvažnije je da se u vašem mesnom ili povrtnom složencu pri rezanju lijepo razaznaju slojevi namirnica koje ste upotrijebili, i, dakako, da jelo bude ukusno. Danas su najomiljeniji složenci lazanje i musake.
Mnogima će prva asocijacija na jelo u slojevima biti tzv. francuski krumpir koji ima malo ili nimalo veze s Francuskom, a ima mnogo sa željom da se stvori jednostavno i zasitno jelo od lakodostupnih namirnica - krumpira i jaja. No svi znaju da složenac može biti pravi gastronomski užitak, ako si date malo truda. Popecite ploške tikvica i patlidžana, te ih slažite u slojevima u posudu za pečenje. Dodajte između njih i red mozzarelle te natrgane listiće bosiljka i prelijte vrhnjem ili bešamelom i zapecite u pećnici. Dok ćete povrtne složence poput rattatouillea više spremati ljeti kad je bogatija ponuda svježeg povrća (paprike, tikvice, patlidžani, rajčice...) zimsko je razdoblje pogodnije za složence s krupmirom i rižom ili pastirske pite (sheperd’s pie) s mesom i krumpirom.
Povrtni složenac
Sastojci: 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 crvena paprika, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 1 šalica ukuhane rajčice, 2 žlice maslinova ulja, nekoliko grančica majčine dušice, sol, papar, 1 žlica balzamična octa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U posudu za pečenje ulijte ukuhanu rajčicu i dodajte joj usitnjeni češnjak, nasjeckani luk i maslinovo ulje, te žlicu balzamična octa. Promiješajte, posolite i popaprite. Patlidžan, tikvicu i papriku operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Slažite neizmjence različite ploške povrća jednu preko druge u posudu s umakom od rajčice.
Poprskajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i posipajte listićima majčine dušice koje ste skinuli s grančica. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći oko 45 do 55 minuta.
Nemojte prepeći povrće jer mora ostati u komadima. Poslužite vruće, ukrašeno listićima peršina i poprskano s malo maslinova ulja i balzamična octa.
Složenac od sira i piletine
Sastojci: 1 žlica kokosova ulja, 1 šalica kuhanog kukuruza, 1 1/2 šalica krušnih mrvica, 3 mlada luka, 2 žličice kopra, sol, papar, 2 češnja češnjaka, pakiranje sira fete, 2 šalice naribana sira cheddar, 2 šalice bijelog pilećeg mesa, 8 jaja, 2 šalice mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Zagrijte kokosovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kukuruz, nasjeckani mladi luk, kopar, sol, papar prema ukusu i pirjajte dok omekša, oko pet minuta. U velikoj zdjeli izmiješajte jaja s mlijekom i usitnjenim češnjakom.
Posude za složence premažite maslacem i slažite slojeve. Najprije posipajte krušne mrvice, zatim namrvljeni sir feta, pirjano povrće, kuhano i natrgano bijelo pileće meso i po vrhu naribani sir cheddar. Mješavinu jaja i mlijeka prelijte preko slojeva.
Pecite 40 do 45 minuta, dok nož koji zabodete u sredinu ne izađe čist iz složenca. Poslužite vruće i prije iznošenja na stol ukrasite grančicom svježeg origana.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!