Očuh mi je otisao raditi u Austriju kao kuhar prije otprilike 5 godina. Da, radi se. Radi se po 12 sati, vikendima i blagdanima, nekad i vise od 12 sati. Ali, sve je plaćeno. Dobiva se 13 plaća i nakon godine dana postao je šef kuhinje. Tamo se zna red. Jedan kuhar je na salatama, jedan je na juhama, jedan na mesu, pomocnik pere suđe, cisti povrce itd... U Hrvatskoj nakon 20 godina rada NIKADA nije napredovao, kao kuhar bio je i perač suđa i podova i wca, prekovremeni se nisu placali, i jos se sef sale ponasa prema tebi kao prema nekakvom robu. Otisao je prvenstveno radi novaca i dobre plaće, ali kaze kako se sada ne bi vratio jer je tamo čovjek. Radnik se cijeni i to je ono sto je bitno.
pl
playfreak
04.11.2019.
Sve najbolje, drago mi je da se osjeca kao covjek.
narf
04.11.2019.
Hvala 😁
Republika Kopertanija
04.11.2019.
Stvarno je sada tamo čovijek..koji hrmbači 12 sati i više..vikendima i praznicima!! Ako doživi mirovinu..vratit če se u invalidskim kolicima..pun love..s kojom
si može onda pedu obrisati!!
Prikaži još ↓
hz
hzhbcop
04.11.2019.
Pa kako nije čovjek, u Hrvatskoj je crncio 12 i vise sati 20 godina za uvijek istu placu, (vikend, blagdan) ili manju, jer je poslodavcu kriza svakih 2 mjeseca,
kojom ne možeš platiti režije i hranu, i još te ponižavaju bez ikakvog povećanja plaće i napredovanja i bez godišnjeg a o bolovanju da ne spominjem... U Njemačkoj radi za placu, dobije povišicu, urlaubsgeld Weihnachtgeld (kod mene skupa netto 2650€) plati ga prekovremeno, ima 30 radnih dana godišnjeg, kad je bolestan ide doktoru i na bolovanje... dobije placu svakog 27-og u mjesecu, dobije listu i pregled uplate doprinosa na osnovu koje možeš sebi izračunati kolika će ti biti mirovina... ajde neću vise... pa ti radi i uživaj u Hrvatskoj a ja ću crnciti u Njemačkoj... e sinko moj...
Prikaži još ↓
Republika Kopertanija
04.11.2019.
Hzhbcop samo ti užuvaj u švabiji..a ja ću ovdje!!!
Za tvoju inf. vjerujem da ti mogu ćaća po godinama biti!!
Za tebe ja nisam nikakav "sinko" imam staža sigurn
o više nego ti godina..stoga pamet nekome drugome prodavaj!!
Prikaži još ↓
Di
Divljakbolesni
04.11.2019.
Zato i ja nakon završenog faksa odlazim van, jednostavna matematika i zdrav razum zapravo.
narf
04.11.2019.
Republika Kopertanija, u potpunosti ste u krivu. Hrmbačio je i u Hrvatskoj toliko, pa je plaćica i dalje bila ista, nikakve prekovremene nisu plaćali. Znao je
za Novu Godinu dobiti 200kn vise, ali " na ruke". Ako je vama normalno biti kuhar, a uz to i perač suđa ili wca, onda i ja kao profesorica mogu cisiti školske wcee, jer, eto, nema tko drugi. Tamo radi 12 sati, ali se zna RED. Kao šef kuhinje pod sobom ima ljude, s gazdom odnos odličan, placa redovita, godisnji, bolovanje, ma sve. Ali ponavljam, njemu je bitno da ga se tretira kao čovjeka tamo. Primjera radi, za moju svadbu gazda ga je pustio 5 dana, nije morao godisnji uzimati, bilo mu je cak i normalno placeno kao da je radio tih 5 dana.
Prikaži još ↓
Wrazica.
04.11.2019.
Super za tatu👍 u potpunosti se slazem s tobom da je tu red, rad i disciplina. Ua svaki sat si isplacen i osjecas se bas kao covjek. Vise te cijene i postuju str
anci nego "tvoji" hebem ti ja to. Zato sam ja spakirala kufer i evo me u Austriji vec 19 godina.
Prikaži još ↓
Joanna77
04.11.2019.
U ugostiteljstvu se radi vikendom i praznicima, ali svaki radnik ima 2 slobodna dana u tjednu. Tako da čovjek nije rob. Radni tjedan je 38,5 sati tako da rijetk
o tko radi 12 sati i više. Sve preko 8 sati plaćeno je kao prekovremeni sati. Poslje 19 sati računa se noćni rad, a rad nedjeljom plaćen je duplo.
Radnik je svakako više cijenjen i bolje plaćen nego u Hrvatskoj.
Prikaži još ↓
vozi Miško
04.11.2019.
Ma pustite, vidite da je Republika Kopertanija neki isfrustrirani, izrađeni lik koji nosom nije promolio iz RH osim kad gleda slike u ovakvim člancima pa se ism
ijava.
A nažalost, jedini kojeg treba ismijavati i žaliti je on sam.
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .