Infografika pokazuje prosječnu količinu bačene hrane u otpad. Hrvatska i Slovenija nalaze se na samom začelju Europske unije po količini bačene hrane u otpad
Istraživanje o bacanju hrane: Najmanje bacamo mi i Slovenci
U Hrvatskoj se godišnje baci 71 kilogram hrane po stanovniku sto je dvostruko manje od prosjeka EU (131 kg). Najviše hrane po glavi stanovnika se baci na Cipru (397 kg), Danskoj (221 kg) i Grčkoj (191kg).
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Prema istraživanju, u 2020. je u EU bačeno 57 milijuna tona hrane, dok je za Hrvatsku ta brojka 286.379 tisuća tona. Istraživanje također pokazuje kako se na europskoj razini 55 posto hrane baci u kućanstvima, 18 posto u fazi prerade, 11 posto u fazi primarne proizvodnje, 9 posto u ugostiteljstvu i 7 posto u prodaji i distribuciji.
Države EU su se obvezale do 2030. godine prepoloviti te količine, znači da je cilj za Hrvatsku do tog datuma imati manje od 143 tisuće tona bačene hrane godišnje