Palačinke su zaista svestrano jelo jer se mogu raditi na bezbroj varijacija. Mogu biti slane i slatke i mogu se raditi na razne načine. U nastavku otkrijte 5 recepata za jednostavne slatke palačinke
Isprobajte pet izvrsnih recepata za palačinke: Japanske, zdrave, zapečene, američke i domaće
1. Američke palačinke
Sastojci:
- 135 grama običnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice šećera
- 130 ml mlijeka
- 1 veliko jaje, lagano istučeno
- 2 žlice rastopljenog maslaca ili maslinovog ulja, plus dodatak za kuhanje
Priprema:
U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U posebnoj posudi ili vrču lagano umutite mlijeko i jaje, a zatim umiješajte otopljeni maslac. Ulijte smjesu mlijeka u smjesu brašna i pomoću vilice tucite dok ne dobijete glatko tijesto. Sve grudice uskoro će nestati uz malo miješanja. Ostavite tijesto da odstoji nekoliko minuta.
Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i dodajte joj maslac. Kad se otopi, dodajte kutlaču za tijesto (ili dvije ako je vaša tava dovoljno velika da istovremeno možete pripremati dvije palačinke). Činit će se vrlo gustim, ali tako bi trebalo biti. Pričekajte dok vrh palačinke ne počne puštati mjehuriće, a zatim ga preokrenite i pecite dok obje strane ne postanu zlatno smeđe, a palačinka naraste na oko 1 cm debljine.
Ponavljajte dok se sve tijesto ne potroši. Ako želite, poslužite ih uz javorov sirup i maslac.
2. Japanske palačinke
Sastojci:
- 2 žumanjka
- 1/4 šalice šećera (50 g)
- 1/2 šalice mlijeka (120 ml)
- 3/4 šalice smjese za palačinke (95 g)
- 4 bjelanjka
- maslac, za posluživanje
- sirup, za posluživanje
Priprema:
Pomiješajte žumanjke, šećer, mlijeko i smjesu za palačinke u vrlo velikoj posudi dok ne postane glatka bez većih grudica.
U drugoj velikoj posudi tucite bjelanjke ručnom miješalicom dok bude čvrst snijeg. Pažljivo stavite bjelanjke u tijesto za palačinke, i miješajte vodeći računa da se tijesto ne 'ispuše'. Podmažite dva metalna okrugla kalupa (9 cm) i postavite ih na sredinu tave na najnižoj mogućoj vatri.
Smjesom napunite kalupe na oko tri četvrtine, a zatim pokrijte tavu i pecite oko 10 minuta. Maknite palačinke s dna tave lopaticom, a zatim ih pažljivo preokrenite, pazeći da se tijesto ne prolije. Pokrijte i pecite još 5 minuta, a zatim poslužite s maslacem, sirupom i bobičastim voćem!
3. Domaće palačinke
Sastojci:
- 2 cijela jaja
- 200 g glatkoga brašna
- 200 ml mlakog mlijeka
- 200 ml gazirane mineralne vode
- 1 žlica ulja
- 1 žlica otopljenog maslaca
- prstohvat soli
Priprema:
Umutite jaja, dodajte polovicu mlijeka i brašna te sve lijepo sjedinite. Zatim dodajte drugu polovicu mlijeka, mineralnu vodu, ulje, maslac, sol i lagano dodajući brašno umutite u jednoličnu smjesu bez grudica. Ostavite da odstoji 20-ak minuta.
Tavu za palačinke podmažite sa par kapi ulja i dobro je zagrijte. To ponavljajte svaki put prije nego što stavljate smjesu u tavicu.
Istresite jednu kutlaču smjese i ravnomjerno je razlijte po tavi. Pecite kratko, minutu, dvije, pa je preokrenite na drugu stranu i ispecite dok ne porumeni.
Pečene palačinke slažite na tanjur, jednu na drugu, te nakon što ste ispekli zadnju poklopite prevrnutim tanjurom.
4. Zapečene palačinke
Sastojci:
- 10 palačinki
- 500 g svježeg sira
- 3 žlice šećera
- 1 jaje
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 1 vanilin šećer
- korica od 1 limuna
- po želji: grožđice
Ispecite klasične tanke palačinke (možete koristiti prethodni recept). Zatim pomiješajte sir, jaje, šećer i vanilin šećer te dodajte limunovu koricu i po želji grožđice. Smjesom napunite palačinke, zarolajte ih i slažite u lim premazan maslacem ili vatrostalnu posudu. Posložene palačinke prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
5. Zdrave palačinke
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 veća banana
Priprema:
Ogulite bananu i rastrgajte ju na više dijelova. U tu istu posudu dodajte jaja i dobro izmiksajte sve sastojke štapnim mikserom sve dok smjesa ne postane kompaktna.
Možete ih peći na tavi, ali pazite da palačinke budu male kako bi se lako okretale. Pecite ih na najmanjoj temperaturi. Palačinke možete okrenuti kada primijetite da se na gornjoj strani pojavljuju mjehurići.
Kako se palačinke ne bi zalijepile za tavu, koristite kokosovo ulje. Budući da mnogi nemaju vremena ujutro peći palačinke, smjesu se može staviti i u pećnicu. U tepsiju stavite papir za pečenje, te na njega izlijte smjesu baš kao što biste do napravili na tavi. Pecite smjesu desetak minuta na 150 stupnjeva. Nakon toga palačinke rukama odvojite od papira za pečenje.