Možda i najvažnija slastičarka u Hrvatskoj detaljno je objasnila kako napraviti kolač, a dodala je i kako mnogi mak ne vole zato što im je gorak, a kaže da je to zato jer je on po dućanima obično užegnut
Isplati se probati: Recept Petre Jelenić za finu bučnicu s makom
Poznata hrvatska slastičarka, Petra Jelenić, na svom Facebooku objavila je recept za prefinu bučnicu s makom. Pažljivo pratite njezine upute i oduševite sebe i svoje ukućane ukusnom slasticom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Njezinu objavu donosimo u cijelosti:
Mak je jedna jako delikatna namirnica koju ljudi često ne vole, a kao najčešći razlog navode da im je pregorak. To je zato što je mak po dućanima najčešće užegnut. Mak sadrži puno ulja koje je jako osjetljivo i lako oksidira pa bi ga trebalo čuvati u ledenici i mljeti po potrebi. To sam naučila od divne gospođe Jasne, @opg.mikinac_gradiste, jedne od rijetkih u našoj zemlji koja uzgaja mak. Ako ga kupujete u dućanu popipajte vrećicu - ako osjetite grude vjerojatno je užegnut.
Bučnica s makom je pak nešto što (pre)rijetko radim. A kada napravim, pleh plane u sekundi. Pa za fotku ostane samo jedan komad.
Mak. Što više reći?!❤️ Mak je jedna jako delikatna namirnica koju ljudi često ne vole (😱) a kao najčešći razlog navode...
Objavljuje Petra Jelenić u Ponedjeljak, 7. rujna 2020.
Recept je dosta odokativan - ovisi o sočnosti buče:
Tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 1 ravna žlica soli
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- Oko 250 ml mlake vode
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Ne smije biti tvrdo no pak ni premekano. Kada se umijesi mora biti meko na dodir no držati formu. Oblikovati kuglu pa staviti na uljem premazan tanjur, premazati tijesto uljem pa pokriti folijom. Ulje i folija sprječavaju nastanak korice. Pustiti da odmori barem pola sata da otpusti gluten.
Nadjev
- 1 kg ribane buče
- Prstohvat soli
- Cimet
- 200 ml slatkog vrhnja
- Šećer (ja rabim muscovado light)
- Mljeveni mak
- Maslac “za poškropiti”
Buču malo posoliti pa pričekati da počne puštati vodu. Istisnuti vode koliko ide no ne prejako (mora ostati malo tekućine). Dodati slatko vrhnje, cimet pa dodavati mak da smjesa bude kompaktna no sočna. Tada dodati šećera po želji. Kada se doda šećer zna pustiti još tekućine pa će možda trebati “popraviti” sa makom. Mak voli više šećera no kako je buča slatkasta ne treba ga puno. Po starinski vrhnje se ne stavlja no ja volim - da mi malo kremoznosti.
Na pobrašnjenom stolnjaku rastegnuti tijesto, pustiti da se prosuši. Poškropiti otopljenim maslacem, obrtgati debele krajeve tijesta. Uz rub stola staviti nadjev. Zarolati savijaču, staviti u protvan pa premazati maslacem. Peći na 180°C, oko 40 minuta - dok ne bude lijepa tučna, zlatno-smeđa... Pečenu prekriti krpom da korica malo otpusti... Ako dočekate.