Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ispada vam kosa? Dermatolog će vam dati ispravno rješenje

Ispada vam kosa? Dermatolog će vam dati ispravno rješenje

Ispadanje kose može imati više uzroka, a često dolaze i u kombinaciji, pa je važno porazgovarati s liječnikom. Danas postoje brojne metode koje vam mogu pomoći u ublažavanju problema

VIDEO

I žene i muškarci se suočavaju s gubitkom i stanjivanjem kose koji može biti neugodan za njih. To može utjecati na samopouzdanje osobe, samopoštovanje, pa i odnose s drugim ljudima, a često je tabu tema oko koje nerado potražimo i savjet. Pogotovo je to teško ženama, jer se stanjivanje i opadanje kose često povezuje s godinama. No, to nije glavni ni jedini mogući uzrok, treba imati na umu da iza tog simptoma mogu stajati i neki ozbiljniji zdravstveni problemi, donosi portal Web MD.  

POGLEDAJTE VIDEO: Tony Cetinski ne krije da je presadio kosu, a to ga je i pomladilo

Pokretanje videa...

tony cetinski 01:12

Slabljenje ili ispadanje kose može biti znak za poremećaja štitnjače, autoimune bolesti ili nedostatke u prehrani. Zato je važno ne odbaciti mogućnost da nije riječ samo o kozmetičkom problemu, nego da nam tijelo možda na taj način šalje poruku o poremećenom zdravlju. 

Ispadanje kose nije isto što i gubitak

Važno je razlikovati gubitak kose od povremenog ispadanja. Prorjeđivanje je obično privremeno stanje u kojem primijetite da kosa ispada više nego inače, često potaknuto stresom, hormonalnim promjenama ili medicinskim stanjima. Gubitak kose, međutim, odnosi se na primjetno smanjenje volumena kose tijekom vremena. Razumijevanje ove razlike pomaže da bolje razumijete što se događa i imate realnija očekivanja oko mogućeg liječenja.  

Razgovor s dermatologom uključuje postavljanje pitanja o povijesti bolesti, lijekovima koje koristite, nedavnim operacijama i stresnim životnim događajima. To će pomoći da postavi preciznu dijagnozu i postaviti učinkovit plan liječenja. Tijekom vašeg prvog posjeta liječnik može predložiti biopsiju i krvne pretrage. Biopsija pomaže vašem liječniku da bolje razumije vaše stanje, dok krvne pretrage mogu ukazati postoje li zdravstveni problemi koji uzrokuju gubitak kose.

Čini vam se da gubite više kose nego inače? Evo što napraviti
Čini vam se da gubite više kose nego inače? Evo što napraviti

Mogućnosti liječenja

Nakon što postavite dijagnozu, vaš dermatolog će odrediti personalizirani plan liječenja. To može uključivati lijekove, dodatke prehrani, lokalne tretmane ili promjene načina života. Treba imati na umu da ne postoji čarobno rješenje za sve, ali postoji mnogo opcija koje će pomoći da se nosite s gubitkom kose, a možda čak i preokrenete stvari na bolje. 

Lijekovi: Lijekovi na recept, poput finasterida, minoksidila ili spironolaktona, mogu pomoći u poticanju rasta kose ili spriječiti daljnji gubitak promjenom razine hormona ili stimulacijom folikula dlake. 

Lokalni tretmani: Lokalni tretmani koji se izdaju bez recepta ili na recept, kao što je pjena minoksidila ili otopina kortikosteroida, mogu se primijeniti izravno na vlasište kako bi se stimulirali folikuli dlake i poboljšala cirkulacija. Loša strana lokalne terapije je ta što zahtijeva primjenu na vlasištu jednom ili dva puta dnevno za bolje rezultate.

Dodaci prehrani:  Dodaci prehrani koji sadrže vitamine, minerale ili biljne ekstrakte poput vitamina D, željeza i slično, mogu podržati zdravlje kose i pospješiti ponovni rast kad se koriste zajedno s drugim tretmanima. 

Kako efikasno spriječiti ispadanje kose?
Kako efikasno spriječiti ispadanje kose?

Promjene životnog stila: Prihvaćanje zdravog načina života s uravnoteženom prehranom, redovitom tjelovježbom, tehnikama za rješavanje stresa, poput meditacije ili joge te dovoljno sna, može biti ključna promjena za vašu kosu. Također biste trebali razmisliti o praksi oblikovanja kose, tome nosite li ju često skupljenu u rep ili pletenice? Jer, konstantno čupanje i istezanje kose također može dovesti do gubitka kose, stoga svakako promijenite stil i izbjegavajte natezanje kose u rep.

Postupci: Upotreba injekcija plazme bogate trombocitima sve je popularniji tretman u liječenju gubitka kose. To podrazumijeva vađenje vlastite krvi, odnosno plazme, i njezino ponovno ubrizgavanje u vlasište ili područje na kojem se javlja gubitak kose kako bi se potaknuo rast. I terapija infracrvenim svjetlom može biti korisna, ali zahtijeva dosljednu upotrebu za optimalne rezultate.

Transplantacija: Transplantacija kose napredovala je daleko u posljednjih nekoliko desetljeća i može dati odlične rezultate. 

Dakle – samo hrabro u odluci da posjetite dermatologa. Obično je potrebno barem  3 do 6 mjeseci da učinak bilo koje terapije bude vidljiv, pa treba biti strpljiv i dosljedan u njenoj primjeni. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan
Ovo je idealna dob za oženiti se
KAŽE ZNANOST

Ovo je idealna dob za oženiti se

Sklapanje braka je veliki korak, a vrijeme kada se odlučiti za taj korak često izaziva najviše polemika. Ipak, znanost i o tome ima 'mišljenje', pa ako se ne možete sami odlučiti...