Rujan je vrijeme za šljive, a osim slatkih i slanih delicija možete pripremiti i domaći džem u kojem možete uživati tijekom cijele godine. Sterilizacija staklenki je ključna kako bi se spriječilo kvarenje
Iskoristite sezonu šljiva: Radi se fini džem, stubička pisanica, marmelada, mrvičasti kolač....
Ništa ne može zamijeniti okus domaće marmelade ili džema od šljiva koje su nekad pripremale naše mame, bake, pa i prabake. Za kuhanje domaćeg džema ili marmelade ne treba vam mnogo sastojaka, ali treba volje i vremena. Najbolje je koristiti što zrelije šljive jer ćete tako moći smanjiti potrebnu količinu šećera. Marmelada od šljiva je prepoznatljiva po svom jedinstvenom okusu i može biti odličan način da iskoristite obilje zrelih šljiva tijekom sezone. Njezina velika prednost je ta što se puno kraće kuha nego što je to slučaj kod pekmeza i džema. A glavna razlika između marmelade, pekmeza i džema je ta što je marmelada voćni namaz, glatke i ujednačene teksture, pomalo želatinastog izgleda. S druge strane, pekmez se priprema isključivo od šljiva i šećera pa se kuhanje može oduljiti i na tri sata. Razlika između pekmeza i džema je ta što se pekmez nešto dulje kuha kako bi mu tekstura bila gušća, dok se džem u pravilu ostavlja nešto rjeđim, a mogu se uočiti i osjetno veći komadi voća. Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako biste u okusu mirisnog džema, marmelade ili pekmeza mogli uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćete čuvati namaz. Sterilizacija staklenki je ključna kako bi se spriječilo kvarenje ili razvoj štetnih mikroorganizama.