Priprema zebre nije vrlo komplicirana budući da je to neka vrsta konjskog mesa. Klokan se priprema na bazi junetine, a krokodil teksturom podsjeća na puretinu, dok je okus riblji, objasnio je Matija Nikolić
Imali smo priliku probati wok s mesom od zebre, pripremio ga je zagrebački majstor woka
Malo smo proširili jelovnik, odnosno predstavili smo nova jela unutar jelovnika na jesenskom nivou. Ubacili smo tartufe, sezonske gljive i malo smo se poigrali mesom zebre, krokodila i klokana, rekao nam je Matija Nikolić, zagrebački majstor woka, koji je proslavio desetu obljetnicu svog brenda Wok by Matija otvorenjem pete zagrebačke lokacije, u Zapruđu. Količine ovog mesa, kako kaže Matija, su ograničene, pa tako nude po nekoliko porcija na dan, a priprema nije toliko zahtjevna.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Priprema zebre nije vrlo komplicirana budući da je to neka vrsta konjskog mesa. Klokan se priprema na bazi junetine, a krokodil teksturom podsjeća na puretinu, dok je okus riblji - objasnio je Matija i dodao da su meso uspjeli dobiti preko Metroa, ali ne u Zagrebu nego u Austriji, u Grazu.
- Prije smo već radili s krokodilom i ljudi su to prepoznali, tako da smo sad odlučili malo proširiti ponudu i vidjet ćemo kako će to biti - rekao je Matija i dodao da ljudi najčešće biraju zebru.
I mi smo imali priliku probati wok s mesom od zebre, tartufima i nudlima obojenim sipinim crnilom. Iako smo bili pomalo skeptični prema mesu zebre, wok nas je oduševio. Ako ne znate da je riječ o mesu zebru, vjerojatno to nikad ne biste ni pogodili. Meso nije preuzelo cijelo jelo jer su začini bili dobro pogođeni i sve je bila dobro povezna cjelina.
Glavni je cilj, kako kaže Matija, gostima ponuditi kvalitetna jela, pa namirnice za wokove nabavlja od lokalnih proizvođača, a nudle sa svojim timom izrađuje ručno od brašna i jaja. Umake također rade sami, i to bez konzervansa i pojačivača okusa, a začine koje ne mogu nabaviti u Hrvatskoj nabavljaju izvana. U novom jelovniku našli su se još nudli obojeni sipinim crnilom, a Matija nam je i otkrio tajnu pripreme dobrog woka.
- Tajna je u visokoj temperaturi. Tava treba biti zagrijana na visokoj temperaturi, meso se zatim zaprži, a povrće se ne smije prekuhavati jer ne smije izgubiti svoja svojstva, mora ostati živo. Zatim se dodaju domaći nudli, dodaci od češnjaka, đumbira, bambusa... I kad se sve dobro uprži u woku, onda se prelije umakom da se sve sljubi u kompletno jelo - otkrio je Matija.
Ako niste ljubitelj mesa, ne morate brinuti jer su tu i vege wokovi, a izabrati možete wok i s hobotnicom, lignjama ili kozicama.
- Kad smo tek počeli, krenuli smo s pet baznih jela i tri bazna umaka te smo onda lagano razvijali recepture. Stalno nešto novo dodajemo i osvježavamo jelovnik - kaže Matija, koji je najavio i otvaranje još jedne lokacije, u Dubravi.
POGLEDAJTE VIDEO: PETA EPIZODA EKSPERIMENTA S ANĐELKOM I RENEOM
AKO STE PROPUSTILI POGLEDAJTE I ČETVRTU EPIZODU EKSPERIMENTA