Cilj je da se svi dijelovi jaja kuhaju jednako i istovremeno, tvrdi jedna od najpoznatijih svjetskih kuharica čije su metode bile popularne još sredinom prošloga stoljeća
Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa? Evo kako je ispravno
Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher bila je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njezine kuharice i savjeti i danas su aktualni. Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila njezinu kuharicu 'How to Cook a Wolf', koja je originalno predstavljena davne 1942. godine.
U njoj Mary, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto ih smatra pogrešnima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ona ističe da je izraz 'kuhati jaja' zapravo netočan te da se tajna uspješne pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuhaju. Objašnjava da, kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak odmah skuha. Cilj je da se svi dijelovi jaja kuhaju jednako i istovremeno.
Zbog toga nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.
Naime, kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje da će se na taj način jaje skuhati jednako brzo kao kada voda kipi, ali će biti bolje kuhano.
Za drugu metodu predlaže da u maloj posudi uronite jaje u hladnu vodu, koju potom brzo zagrijete. Čim voda zakipi, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak - ovim je metodama ipak nešto teže oguliti ljusku s jaja.
Uz to, ovim načinima kuhanja jaje će biti meko, pa je to idealno samo za one koji ne vole tvrda jaja.