Ideje za roštiljanje: Sve redom odlična jela bez mesa, a tu su i zanimljivi deserti s roštilja
Sezona roštiljanja je tek počela pa ako nemate ideje što sve staviti na roštilj, a da nije baš uvijek meso, donosimo vam odlične prijedloge - od vege burgera do ribljih specijaliteta, a tu su i poslastice
Ražnjići od povrća
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1/2 kg cherry rajčica
- 2 ljubičasta luka
- gljive
- paprika
- 1/2 šalice peršina
- 1/2 šalice origana
- 2 češnja usitnjenog češnjaka
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 3/4 žličice soli
Postupak:
Nasjeckajte tikvice, papriku i ostalo povrće na manje komade. Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu. Na štapiće naizmjence nabadajte komade povrća i gljiva pa ih pecite nekoliko minuta tako da dobiju lijepu boju sa svih strana. Na kraju ih posložite na tanjur za posluživanje i prelijte umakom - pomiješajte peršin, origano, češnjak, ocat, maslinovo ulje, limunov sok i sol.
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:
Pokretanje videa...
Vege burger
Sastojci za 4 komada:
- 150 g slanutka iz konzerve
- 150 g cikle
- 80 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1/2 sitno isjeckanog crvenog luka
- 70 g feta sira
- 4 peciva
- zelena salata
- rajčice
Priprema:
Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.
Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na roštilju (na izbušenoj i uljem premazanoj aluminijskoj foliji ili na širokim rešetkama) tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...
Roštilj umak s medom
U ovom umaku možete držati povrće prije stavljanja na roštilj ili ga preliti njime nakon pečenja. Također, odličan je i u vege burgerima umjesto kečapa te kao sos za umakanje pečenih krumpirića.
Sastojci:
- 350 g umaka od rajčice
- 2/3 šalice octa
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- žlica i pol luka u prahu
- žlica i pol češnjaka u prahu
- žlica mljevene paprike
- 2 žlice meda
- sol i papar
Priprema:
U tavu srednje veličine ubacite sve sastojke i miješajte na srednje jakoj vatri dok se dobro ne povežu. Umak ne smije prokuhati. Maknite s vatre i poslužite. Ukoliko vam ga ostane nakon roštiljanja, stavite ga u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Može stajati na hladnom oko dva tjedna.
Aromatična riba
Napunite ribu prije roštiljanja smjesom suhih začina - ružmarinom, origanom i kaduljom. Prstima gurnite začine prema glavi kako ne bi ispadali. Ribu potom zarežite na nekoliko mjesta i pecite na umjereno ugrijanom roštilju.
Postoje dva trika kako ispeći ribu, a da se ne zalijepi za roštilj - ispeći je na kriškama limuna ili prije pečenja premazati majonezom. U oba slučaja će biti vrlo ukusna.
Napomena: Za pečenje na roštilju posebno su pogodni losos, skuša, sleđ, iglun, iverak i tuna.
Škampi u umaku od senfa
Sastojci:
- 450 g škampa
- 2,5 žlice senfa
- 1,5 žlica limunova soka
- žličica mljevenoga korijandra
- žličica mljevenoga bijeloga kima
- papar
- 1/2 žličice soli
Priprema:
Pomiješajte senf, limunov sok, korijandar, sol, kim i papar. Umiješajte škampe da ih mješavina dobro pokrije. Nabodite na četiri duga štapića. Pecite minutu sa svake strane premazujući umakom od senfa. Poslužite s bijelim kruhom, maslinovim uljem i češnjakom.
Odresci od tune
Sastojci:
- 2 odreska od tune
- 2 tikvice
- crvena paprika
- patlidžan
marinada:
- bosiljak
- peršin
- 60 ml maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka
- papar
- sok jednog limuna
Priprema:
Usitnite i pomiješajte sastojke za marinadu. Dio sačuvajte za povrće, a u ostatku marinirajte tunu najmanje jedan sat. Tikvice, paprike i patlidžan narežite na duge ploške, prelijte marinadom i ispecite na roštilju. Odreske tune pecite pet minuta sa svake strane. Poslužite odmah.
Riblji burger s krumpirom
Ispecite posoljene filete oslića na roštilju, a kratko prepecite i prerezana peciva. Potom na svako pecivo stavite malo roštilj umaka s medom ili tartar umaka, na to stavite listove zelene salate, pečenu ribu, krastavac izrezan na tanje kolutove i poslužite uz krumpire ispečene na roštilju.
Krumpir pečen u foliji priprema se tako da se ne guli već dobro opere, posoli, premaže uljem i umora u foliju. Peče se na roštilju 10 do 15 minuta, ovisno koliko je velik.
Ukoliko ga želite pripremiti bez folije, tad ga ogulite, narežite na tanke ploške i pecite uz rub roštilja gdje je temperatura manja. Kad jedna strana malo porumeni, okrenite ih na drugu.
Lignje sa žara uz blitvu
Sastojci:
- 2 kg lignji
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- salata (zelena salata, matovilac ili rikula)
- 200 g blitve
- 3 krumpira
- 10 cherry rajčica
- maslinovo ulje
- češnjak
Priprema:
Lignje očistite, operite i posušite. Premažite maslinovim uljem i stavite peći na zagrijani roštilj. Često ih premazujte uljem i pazite da se ne prepeku kako ne bi bile tvrde.
U međuvremenu skuhajte blitvu i krumpir te prelijte maslinovim uljem i pospite češnjakom. Operite rajčice i salatu, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te na vrh stavite pečene lignje.
Preljev za salatu
Ovaj preljev odličan je na sezonskim salatama koje se poslužuju uz jela s roštilja.
Recept: Dobro pomiješajte jogurt, malo vrhnja, majonezu, sol, papar i zgnječeni češnjak. Možete dodati i sitno sjeckane kapare ili inćune, ali u tom slučaju smanjite količinu soli.
Deserti koji se pripremaju na roštilju
Ražnjići od sljezovih kolačića
Na drvene štapiće naizmjence stavljajte cijele jagode i sljezove kolačiće. Kratko ispecite na roštilju tako da sljezovi kolačići dobiju zlatno smeđu boju na dijelovima koji su u doticaju sa rešetkom. Ražnjiće kratko ohladite prije posluživanja.
Banane s orasima
Sastojci:
- 2 banane
- 2 žlice šećera
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice meda
- žlica likera od višnje
- orasi za posipavanje
Priprema:
Prerežite banane s korom po dužini pa još po širini da dobijete četiri komada. U zdjelici pomiješajte šećer s cimetom. Prelijte polovice banana medom i likerom te pospite mješavinom šećera i cimeta. Ostavite da se marinira pet minuta.
Stavite banane na roštilj prerezanom stranom prema dolje. Pecite dvije minute, nakon toga ih okrenite i pecite još pet minuta ili dok se kora ne počne odvajati od banane. Pospite orasima i poslužite. Ovako pripremljene banane odlično se slažu uz sladoled od vanilije.
Banane na štapićima
Izrežite svaki bananu na tri dijela, nabodite na drvene štapiće i pecite ih na roštilju sa svih strana dok se površina malo ne karamelizira. Potom ih uvaljajte u komadiće čokolade, šarene mrvice, sjeckane lješnjake... Ili ih prelijte otopljenom čokoladom.
Voćni ražnjići
Sastojci:
- 1/2 ananasa
- 2 banane
- 2 kruške
- 4 smokve
- 2 breskve
- limun
- šećer
za pire:
- 250 g malina
- naribana kora i sok od 1/2 naranče
- 1,5 žlica šećera
Priprema:
Izmiksajte sastojke za pire i ostavite sa strane. Rešetke roštilja namastite. Sve voće narežite na manje komade pa ih naizmjenično nanižite na štapiće. Pokapajte limunovim sokom i pospite s malo šećera pa pecite tri minute. Poslužite uz voćni pire.
Pečena lubenica
Pripremite žar kao za klasični roštilj. Lubenicu izrežite tako da dobijete trokutiće debljine oko dva centimetra. Svaki komad stavite na drveni štapić tako da ga probodete kroz dio na kojemu je kora.
Pecite minutu do dvije na roštilju, odnosno dok se površina lubenice ne počne karamelizirati. Ovako pripremljene lubenice možete poslužiti uz kuglice sladoleda od vanilije, uz šlag ili prelivene čokoladom, medom...