Ako očekujete goste, odlična ideja je da pripremite male zalogajčiće koje će svi obožavati. Sushi od tikvica i lososa, šampinjoni punjeni sirom i rolice s kobasicama samo su neki od primjera
Ideje za kanape: Mali zalogaji idealni za obiteljska druženja
1. Sushi od tikvica s lososom i sirom
Sastojci:
- 100 g krem sira
- 100 g svježeg sira
- Pola limuna, sok i korica
- 2 srednje tikvice
- 60 g dimljenog lososa
- 5 g svježeg vlasca, dužine pet cm
Priprema:
Pomiješajte krem sir, svježi sir i limunov sok i koricu. Začinite solju i paprom. Gulilicom ogulite tikvice na trakice. Natapkajte kuhinjskim papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vode. Komad tikvice i smjesu umotajte u rolicu od tri cm, učvrstite čačkalicom i stavite na tanjur za posluživanje. Ponovite s preostalim trakicama.
2. Rolice s kobasicama ili hrenovkama
Sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 24 mini kobasica ili hrenovki po izboru
- Kečap ili senf
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 220°C stupnjeva. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato tijesto. Izrežite na trake od 2,5 cm i dodajte kečap ili senf. Na svaku traku stavite kobasicu ili hrenovku i namotajte ju. Umutite jedno jaje i malo mlijeka. Nanesite četkom na tijesto i stavite na lim za pečenje.
Pecite otprilike 15 minuta, dok tijesto ne porumeni, a zatim poslužite s pečenim grahom, kukuruzom ili miješanom salatom.
3. Keksići s parmezanom i sjemenkama
Sastojci:
- 100 g običnog brašna
- 100 g neslanog maslaca
- Prstohvat soli
- Prstohvat kajenskog papra
- 100 g parmezana, sitno naribanog
- 1 jaje, umućeno, za glazuru
- 1 žlica sjemenki maka
- 1 žlica sjemenki sezama
- 2 lima za pečenje, obložena papirom za pečenje
Priprema:
Postavite pećnicu na 180°C stupnjeva. Brašno, maslac, sol i kajenski papar uspite u blender i dodajte većinu parmezana. Miksajte dok se sastojci ne povežu – ako vam se čini da je tijesto jako mekano, zamotajte ga u vrećicu za zamrzavanje i ohladite u hladnjaku dok ne bude dovoljno čvrsto za rukovanje.
Tijesto tanko razvaljajte, izrežite na pravokutnike veličine 3 x 7 cm i stavite na lim za pečenje. Ohladite 10 minuta prije pečenja.
Premažite glazurom od jaja i svaki keksić pospite sjemenkama. Pecite kekse 10-15 minuta, dok ne porumene. Po potrebi mijenjajte tepsije u pećnici.
Izvadite keksiće iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na limu nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Čuvajte ih do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.
4. Rolice sa šunkom i mozzarellom
Sastojci:
- 2 x 90 g paketa šunke po izboru (treba vam ukupno 16 kriški)
- Rukola pakiranje od 50 g
- Mini mozzarella pakiranje od 150 g
- 240 g cherry rajčice
- 1 žlica glazure od balzamičnog octa
Priprema:
Položite šnitu šunke na dasku, dodajte nekoliko listića rukole, kuglicu mozzarelle i rajčicu, začinite i zarolajte. Ponovite sa svim kriškama šunke.
Stavite na tanjur preliven balzamičnom glazurom i poslužite odmah ili ohladite nekoliko sati.
5. Kapice s rajčicom i sirom
Sastojci:
- Pakiranje krem ​​sira
- 1/2 žličice punomasnog mlijeka
- 1/2 žličice maslinovog ulja
- 5 listova bosiljka
- 16 cherry rajčica
- 16 krekera
Priprema:
Umutiti krem ​​sir, punomasno mlijeko, maslinovo ulje i bosiljak dok ne dobijete glatku smjesu. Dobro začinite crnim paprom. Odrežite vrhove rajčica tako da mogu stajati uspravno. Ostavite ih sa strane za ukrašavanje ili ih umiješajte u salatu za posluživanje sa strane.
Na sredinu svakog krekera rasporedite otprilike 1/2 žličice smjese krem ​​sira. Na vrh stavite rajčicu i završite s malom kuglicom krem ​​sira.
6. Šampinjoni punjeni sirom i češnjakom
Sastojci:
- 4 veća šampinjona
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1,5 žlice senfa
- 200 g naribanog sira
- 60 g krušnih mrvica
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- Šaka peršina, sitno nasjeckanog
- Prstohvat soli
Priprema:
U zdjelu stavite češnjak, senf, sir, vrhnje, krušne mrvice i peršin i dobro promiješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Dobro začinite. Gljive prelijte maslinovim uljem i pecite na 180°C oko 15 minuta ili dok ne omekšaju.
Izvadite iz pećnice i obilno napunite svaku gljivu smjesom, poškropite maslacem i dovršite pečenje dok smjesa ne porumeni. Poslužite s komadom nasjeckanog peršina i malo crnog papra.