Pravo je vrijeme za branje medvjeđeg luka, a osim klasične guste juhe ili muffina, s njim možete pripremiti i ukusni tart koji možete poslužiti za doručak, ručak ili večeru
Ideja za ukusnu večeru: Fini tart s ricottom i medvjeđim lukom
Sastojci:
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 75 g maslaca
- 25 g mljevenih badema
- 2-3 žlice hladne vode
Nadjev:
- 4 žumanjka
- 500 g ricotta sira
- dvije pune šake medvjeđeg luka
- čajna žličica soli
- prstohvat zelenog papra
Priprema:
Kalup za tart premažite maslacem i pospite brašnom.
Od prosijanog brašna, malo soli i maslaca umijesite mrvičastu smjesu. Umiješajte mljevene bademe i dodajte onoliko hladne vode koliko je potrebno kako biste umijesili tijesto.
Stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte te obložite dno i rubove kalupa. Pokrijte tijesto papirom za pečenje i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Podlogu od tijesta pecite na 190°C oko 15 minuta, maknite papir, pa pecite još 5 minuta.
U lonac s vrućom vodom stavite medvjeđi luk i prokuhajte ga 5 minuta kako bi se opustio te izvadite iz vode.
Umiješajte žumanjke i medvjeđi luk u ricottu, dodajte sol i zeleni papar, izmiješajte i smjesu stavite na podlogu od tijesta.
Pecite u pećnici oko 25 minuta dok se smjesa ne stisne.