Hrvatska poduzetnica godine najviše surađuje s arapskim tržištem, a o Hani su izvještavali najeminentniji svjetski mediji od New York Timesa do BBC-ja
Ideja za čistu peticu: Puževi i gliste postali su prava atrakcija
Odlična ideja, srčanost i hrabrost osigurali su mladoj zadarskoj poduzetnici i bivšoj novinarki Hani Medin (35) uspjeh i izgradnju vlastitog poslovnog carstva. Danas na dva imanja u Murvicama kraj Zadra i u Briševu na 25.000 četvornih metara već punih šest godina uzgaja puževe i kalifornijske gliste, odnosno gujavice, koje proizvode ekohumus i čija proizvodnja cvate. Hrvatska poduzetnica godine nedavno je tako dobila veliko priznanje u Dubaiju, za najbolje organsko gnojivo na tržištu. U priču je uključila cijeli tim ljudi, branitelje, invalide, umirovljenike, bez kojih sve skupa ne bi bilo toliko kvalitetno, toliko ekskluzivno i zanimljivo stranom tržištu, pogotovo arapskom s kojim najviše surađuje i koje je s tim u vezi - perfekcionističko.
O Hani su izvještavali najeminentniji svjetski mediji, od New York Timesa, Channela 4 i NBC-a, dok je novinar BBC-a zaključio da Zadar osim Pozdrava suncu i Morskih orgulja sada ima i treću atrakciju. Prije dvije godine postala je ambasadoricom prestižnog i elitnog poslovnog Arab Business Cluba, koji ujedinjuje isključivo visoke dužnosnike, kraljevsku obitelj, te poslovne ljude koji ovih dana dolaze u Zadar i koji su svrstani na svjetske liste “najbolji od najboljih”, a dobila je i nagradu za jednu od najuspješnijih žena u svjetskom biznisu za prošlu godinu.
No put do uspjeha bio je trnovit.
Ni u poodmakloj trudnoći ne staje s radom, a ugostila je i arapskog princa Al Mubaraka al Kubaisija
- Dok sam studirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, radila sam svakakve poslove, kao prodavačica i konobarica, dijelila letke i dobro znam kako je imati samo deset kuna u novčaniku, stari mobitel i željeti novu majicu - prisjeća se Hana. U Zagrebu je živjela s majkom gdje se preselila još kao dijete.
- Prvu sam prigodu dobila u mjesečniku Ljubimci. Novinarski me put zatim odveo u 24sata, pa u Nacional. Moje prijateljstvo s određenim ljudima u vrhu novinarstva obogatilo me kao novinara, ali ono što sam podsvjesno željela nije bilo bogatstvo života u velikom gradu. Novinarstvo je prekrasan posao ako je čovjek usmjeren na pomaganje ljudima, ako je socijalno osjetljiv, bori se za pravdu i slobodu tiska. Pet godina sam radila taj posao i, koliko sam god voljela pisanje i istraživanje, toliko mi je takvo iskustvo pomoglo da se otisnem u nešto sasvim drugo. Nemoć da izravno pomognem čovjeku, osim s nekoliko napisanih rečenica, bilo je ono prijelomno da se jedan dan odlučim vratiti u rodni Zadar. Za promjenu posla dobila sam podršku Ive Pukanića s otvorenom ponudom da se vratim ako se ne snađem. Ubrzo sam dobila posao u Zadarskom Regionalu i napokon je počeo moj život uz more - govori Hana koja se ubrzo bacila na istraživanje tržišta, procijenila ponudu i potražnju, proučila burzu i statistike, te se otisnula u poljoprivredu, odnosno dvije vrlo rijetke i neobične grane, lumbrikulturu i helicikulturu.
- U mojoj su mi odluci pomogli i određeni ljudi u mojoj okolini. Nisam srljala. Svoje je odradila i genetika. Rasla sam uz djeda dr. Antu Medina, rodom iz Budve, koji je bio poznat agronomski stručnjak, te, mogu slobodno reći, i otac poljoprivrede u Dalmaciji. Osim njegova utjecaja, iako tada njega više nije bilo, u odluci su mi pomogli njegovi kolege, fakultet u Zagrebu, Poljoprivredno savjetodavna služba, te moja putovanja po svijetu (Egipat, Tajland, Kina, Emirati, Europa) na kojima sam naučila mnogo o poljoprivredi. Ne bojim se vlage, volim kišu, polja, trenirku, zrak, znoj, slobodu… I ništa me više nije moglo zadržati - govori Hana. Obitelj je prodala djedovinu i podržala je u poslu. Učila je na vlastitim pogreškama, no kaže da je to bio jedini način.
- Poduzetništvo je riskantno, ali nije li riskantno šetati po ulici ili plivati u moru? Podizanje tvrtke bilo je veoma teško, kako osobi koja u poduzetništvu nema iskustva, podrške, političke pozadine, osobi koja je mlada, tako i kao ženi u biznisu jer sam bila izložena svakakvim komentarima. Teže se boriti s muškim poslovnim svijetom, i danas moram uložiti mnogo više napora u komunikaciju, te, koliko god mi isticali jednakost spolova, na sastancima nikada žena nije jednaka muškarcu, pogotovo kod nas. S većinom tih problema naučila sam se nositi. Osobno sam doživjela čak i fizički napad, upravo zbog toga što se borim sama - govori Hana koja za mjesec dana treba roditi sina. No radi i u poodmakloj trudnoći i nikad joj nije teško...
Hanin djed bio je dr. Ante Medin, poznat agronomski stručnjak u Dalmaciji i šire...
- Moj radni dan nema kraja. Počinje u sedam, završava kasno u noć. Sastanci, misaoni, fizički rad, menadžment, organizacija, koordinacija i mnoge druge sposobnosti izmjenjuju se tijekom dana. Ali izuzetno sam zadovoljna smjerom kojim ide moj život... Donosim na svijet novi život, uspijeva mi animirati najkritičnija tržišta, radim za prirodu, brinem se o ljudima koji su dio mojih stuba kojima se uspinjem, proizvodim, obožavam životinje. Vjerujem u sutra, jer znam da se dobro dobrim vraća, uvjerena sam da svaki kvalitetan proizvod ima svoga kupca, da se trud isplati, a poštenje mnogostruko vraća. Nisam još došla tamo gdje želim biti, ali sam na odličnu putu, jer sam sumirala karakter, perspektivu, kvalitetu, rad i entuzijazam - govori Hana kojoj je pisanje još jedna velika ljubav.
- Već dugi niz godina pišem poeziju, ali se nikad nisam upustila u objavu knjige. Nedavno sam dovršila i deset dječjih slikovnica s tematikom moje farme, te glavnim likovima - pužem i glistom, koju su ilustrirala djeca različitih godina i s teškoćama u razvoju. Dakle, da nisam u ovoj poslovnoj priči, ona bi bila ekspresionistička, umjetnička i emotivna - pisanje...
A što je potrebno za uspjeh?
- Najteže je stagnirati i uvući se u razmišljanja što je moglo biti, što smo mogli napraviti za sebe i najbliže, te ostati na tome neizrečeni, neispunjeni, neostvareni. Potrebna je hrabrost, spremnost na rizike, volja i vizija, a na sve to i jako debela koža. Tajne uspjeha nema, treba samo odlučiti okrenuti stranicu i ići na sve ili ništa – zaključuje Hana.
Ljudi me pitaju za pomoć, a ja im pomažem
Veseli me komunikacija s ljudima, i to što izravno sudjelujem u nečemu za dobrobit čovjekova zdravlja, od korijena biljke, pa do konzumacije, što promoviram kvalitetan život i naš turizam, kaže Hana.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!