Lisnato možete puniti slatkim i slanim nadjevima, motati u kiflice, roščiće i kroasane. Obavezno zapamtite da posudu prije pečenja isprete hladnom vodom
I slatko i slano postaje finije ako se obavije lisnatim tijestom
Priprema lisnatog tijesta zahtijeva mnogo vremena jer se tijesto treba više valjati, preklopiti te ostaviti da odstoji i cijeli postupak ponoviti nekoliko puta. Zahvaljujući tome, nastaju slojevi koji su povezani tankim listićima maslaca, a tijesto je hrskavo. Oni koji nemaju toliko vremena mogu se poslužiti kupovnim lisnatim tijestom ili zamijesiti brzo lisnato tijesto koje je pogodno za one koji vole malo manje masnu hranu. Lisnato možete puniti slatkim i slanim nadjevima, motati u kiflice, roščiće i kroasane, upotrijebiti kao kore za kremšnite... U svakom slučaju, važno je zapamtiti da posudu prije pečenja treba isprati hladnom vodom.
Brzo lisnato tijesto
SASTOJCI: 100 g margarina, 200 ml kiselog vrhnja, žličica soli, 1/2 vrećice praška za pecivo, 300 g brašna
Od svih sastojaka zamijesite mekano, neljepljivo tijesto. Zamotajte u alu-foliju i ostavite da odstoji najmanje dva sata u hladnjaku. Najdulje se može održati jedan dan u hladnjaku. Prije pripreme razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i režite na željene oblike. Ovo tijesto malo je manje masno od uobičajenoga lisnatog tijesta.
Savijača s makom
SASTOJCI: lisnato tijesto, 100 g šećera, 150 g maka, 3 jaja, 50 g maslaca, 80 g suhih grožđica, 4 žlice slatkog vrhnja, vanilin šećer, cimet
Umutite tri žumanjka sa šećerom, dodajte mak, otopljeni maslac, slatko vrhnje, grožđice, cimet, vanilin šećer i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izmiješajte. Tijesto razvaljajte u pravokutnike, na sredinu stavite pripremljeni nadjev, preklopite i probodite vilicom na nekoliko mjesta. Pecite na temperaturi od 225°C oko 40 minuta.
Hrenovke u tijestu
SASTOJCI: pakiranje lisnatog tijesta, malo senfa za podmazivanje, 8 hrenovki, žumanjak, sjemenke prema želji
Lisnato tijesto razvaljajte, premažite senfom i izrežite na trake. Svaku hrenovku zamotajte u traku lisnatog tijesta. Premažite žumanjkom i, prema želji, pospite sjemenkama maka, sezama ili bundeve. Pecite na 220 stupnjeva, dok ne porumeni. Poslužite uz sezonsku salatu kao glavno jelo. Želite li poslužiti kao zalogajčiće, upotrijebite malene koktel-hrenovke.
Kroasan s orasima
SASTOJCI: 25 dag oraha, 2 dl mlijeka, 2 žlice meda, 60 g šećera, 30 g maslaca, 60 g grožđica, lisnato tijesto
Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom, dodajte šećer, med, maslac i grožđice te sve dobro izmiješajte. Lisnato tijesto razvaljajte i izrežite kvadrate veličine 10 cm. Svaki kvadrat koso prerežite tako da dobijete trokute. Na svaki trokut stavite nadjev od oraha, savijte ga sa široke strane i oblikujte roščiće. Premažite žumanjkom i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 220°C .
Fina savijača od jabuka
SASTOJCI: lisnato tijesto, 700 g jabuka, 80 g suhih grožđica, 50 g oraha, 10 g šećera, sok pola limuna, vanilin šećer, žumanjak, malo ruma, šećer u prahu
Tijesto razvaljajte u pravokutnik. Na sredinu stavite ribane jabuke pomiješane sa šećerom, limunovim sokom, grožđicama, orasima i vanilin šećerom. Spojite krajeve tijesta preko nadjeva, probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta, premažite ga žumanjkom i stavite u posudu ispranu hladnom vodom. Pecite na 225°C oko pola sata.
Pitice od lisnatog
SASTOJCI: paket lisnatog tijesta, 150 g kozjeg sira, 3 velike rajčice, 8 stručaka mladog luka, maslinovo ulje
Narežite rajčice na kriške, a mladi luk nasjeckajte. Razvucite lisnato tijesto i narežite ga na široke trake. Namažite ga maslinovim uljem, pospite zdrobljenim kozjim sirom i poslažite rajčice. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C. Izvadite iz pećnice, pospite nasjeckanim mladim lukom te posolite i popaprite prema ukusu.