U prvom tjednu ograničen je unos od 1500 kalorija na dan i jamči se gubitak od tri kile, a rezultati dijete su dugotrajni i baziraju se na otpornom škrobu u namirnicama
Htjeli bi smršaviti, no ne možete se odreći krumpira i tjestenine? Ova dijeta je idealna baš za vas
Dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata, a povećanim unosom proteina poput Dukanove ili Atkinsonove iznimno su popularne, a oko 15 posto ljudi pokušava smršaviti odričući se ugljikohidrata. Ugljikohidrati su sastavni dio ljudske prehrane, a nalaze se u svakodnevnim namirnicama poput kruha, tjestenine, krumpira, mahunarki, banani i slastica te je njihovo izbjegavanje vrlo često teško odricanje. No dijeta "Ljubitelja ugljikohidrata" jamči gubitak tri kilograma.
Pogledajte video o najzdravijim namirnicama :
Pokretanje videa...
Autorice dijete, nutricionistice Ellen Kunes i Frances Largeman-Roth, tvrde kako se njome postiže dugotrajni učinak, potiče jetru na sagorijevanje masnoća, čuva mišićna masa, jača osjećaj sitosti i potiče metabolizam. Osnovna prehrana za vrijeme mršavljenja su namirnice bogate otpornim škrobom, koji djeluju kao neprobavljiva vlakna i pružaju osjećaj sitosti.
Prehrambeni stručnjaci smatraju kako je ovakav režim prehrane vrlo dobro izbalansiran i zdrav. U prvoj fazi dijete unos propisan je unos od 1200 kalorija za žene i 1700 za muškarce, koji se u drugoj fazi povećava za 500 kalorija.
Pravila dijete
- Jedite najmanje gram otpornog škroba uz svaki obrok i ciljajte na minimum od 10 g otpornog škroba na dan
- Za ručak i večera otporni škrob treba činiti četvrtinu obroka, dok se u preostale tri četvrtine treba nalaziti meso i niskomasni mliječni proizvodi, voće i povrće
- Zapišite sve što pojedete, naglašavajući namirnice bogate otpornim škrobom jer istraživanja pokazuju da oni koji bilježe što su jeli brže gube težinu
- Izbjegavajte umjetna sladila, jer je dokazano kako oni povećavaju želju za slatkom hranom, a budući da su i do 600 puta slađi od šećera, navikavaju na pretjeranu slatkoću
- Ne preskačite obroke, jer se tako apetit najlakše obuzdava
- U kući ne držite "primamljivu" hranu poput sladoleda, čokolade, čipsa i slično
- Pijte osam čaša od 2,5 dcl vode svaki dan i strogo izbjegavajte tekuće kalorije u obliku sokova
- U prvih sedam dana dijete možete piti vodu, kavu i čaj (crni, zeleni ili biljni, bez sladila, ali s do dvije žličice poluobranog mlijeka)
- Za brži poticaj gubitka kilograma, isprobajte koktel od dvije litre zelenog čaja, soka od jedne naranče, sok od jednog limuna i sok od jedne limete i pijte ga nekoliko puta na dan
- jedite iz manjih tanjura i isključivo za stolom
Primjer tjednog jelovnika
1. DAN
Doručak: Shake od banane ( izmiksana 1 banana, 250 ml obranog mlijeka, 2 čajne žličice meda)
Ručak: 40 g kuhanog špinata, 125 g bijelog pilećeg mesa, 2 čajne žlice vinskog octa, začini, sve zamotano u kukuruznu tortilju
Večera: Losos sa grilla s nekoliko pečenih krumpira posutih solju i 2 čajne žličice parmezana, uz zelenu salatu
2. DAN
Doručak: Kaša od banane (kuhati 50 g zobi s vodom i kriškama banane, 1 žličicom mljevenih oraha i 1 žličicom cimeta s 1 čajnom žlicom maslaca od kikirikija
Ručak: tvrdo kuhano jaje, 25 g sira s raženim krekerima, za desert jedna jabuka
Večera: 65 g tjestenine s umakom od izmiksanim od 70 g bijelog graha iz konzerve, 2 žličice maslinovog ulja, sjeckani vlasac, žlica limunovog soka sa svježim povrćem po izboru.
3. DAN
Doručak: Shake od banane
Ručak: Salata od 125 g zelene salate, 125 g slanutka, 100 g ribane mrkve, 50 g crvenog kupusa, žličica ribanog parmezana, prelivene s 2 žlice acetata balsamica.
Večera: Dvije tortilje s umakom od 2 rajčice i 400 g kuhanog crvenog graha
4. DAN
Doručak: Shake od banane
Ručak: Sendvič od 2 šnite integralnog kruha, pola narezane crvene paprike i 125 g kuhane piletine s 2 čajne žlice vinskog octa
Večera: Piletina s tjesteninom Primavera (vidi recept dolje)
5. DAN
Doručak: kriška raženog kruha iz tosta premazana s obranim maslacem i 1 banana
Ručak: Tvrdo kuhano jaje, 25 g svježeg kravljeg sira i 3 rižina krekera
Večera: 250 g integralne tjestenina s maslinovim uljem, rajčicama i 2 žlice parmezana
6. DAN
Doručak: Shake od banane s kakaom (izmiksana banana s 350 ml obranog mlijeka, 2 čajne žlice meda i žlica čokolade u prahu)
Ručak: Salata kao i u trećem danu
Večera: Tacos od ribe (vidi recept dolje)
7. DAN
Doručak: prepečenac sa sirnim namazom, banana
Ručak: Kao 5. dan
Večera: Losos na žaru s kuhanim krumpirima
Recepti
Tjestenina Primavera s piletinom:
Pomiješajte 50 g integralne tjestenine, 125 g kuhane piletine, 3 sitno narezana češnje češnjaka, 400 g nasjeckane rajčice, sol, papar, origano, 1 narezana popržena tikvica i 2 čajne žlice parmezana.
Tacos od ribe
Sastojci: 700 g fileta od bilo koje vrste ribe, peći na 2 žlice maslinova ulja 10 do 15 minuta.
Priprema: Pomiješajte 3 čajne žlice jogurta s 2 žlice soka od limuna, čajne žlice sezamovog ulja i 350 g miješanog povrća( zelene salate, rajčice, mrkve, paprike). Ribu pomiješanu s umakom pod povrća i jogurta povezati i umetnuti u integralnu tortilju.
Vodič kroz količinu otpornog škroba u namirnicama:
- Zrela banana: 4.7g
- Zob (50g): 4.6g
- Grah (125g) : 3.8g
- Kuhana leća (100g) : 3.4g
- Krumpir (100g) : 3.2g
- Kuhani slanutak (125g) 2.1g
- Integralna tjestenina(150g): 2g
- Bijela tjestenina (150g ): 1.9g
- Smeđa riža (100g) : 1.7g
- Grašak (75g) : 1.6g
- Pečeni krumpir pole (100g) : 1.4 g
- Integralni kruh (jedna kriška) : 1.3 g
- Palenta, kuhani (1 čajna žlica) : 1g
- Cornflakes (25g) : 0.9g
- Raženi kruh (jedna kriška) : 0.9g
- Tortilja kukuruzna (jedna) : 0.8g
- Raženi krekeri (dvije) : 0.6g
- Integralni kruh (jedna kriška) 0.3g
Najbolji ugljikohidrati
Banane su najbolji izbor otpornog škroba, a zbog bogatstva vlaknima i aminokiseline tritopfana učinkovito smanjuju apetit i povećavaju razinu tzv. hormona sreće - serotonina.
Grah je nevjerojatan izvor vlakana, a jedno je kanadsko istraživanje utvrdilo da ljudi koji redovito jedu grah imaju uži struk i manji rizik od pretilosti.
Krumpir je prirodni izvor inhibitora proteaze - prirodnog kemijskog spoja koja potiče proizvodnju hormona "sitosti".
Palenta sadrži velik postotak visoko otpornog škroba, a sadrži i proteine.
Smeđa riža probavlja se sporije od bijele, a ona osim bogatih nutritivnih vrijednosti, dugoročno snižava razine šećera u krvi.
Ječam je bogat škrobom i neotopivim vlaknima, koja smanjuju apetit i pospješuju probavu.