Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Hrvatska 365 Gourmet: Jela od jesenskih plodova, probajte

Hrvatska 365 Gourmet: Jela od jesenskih plodova, probajte
1

Odabrali smo za vas nekoliko restorana koji nude prefine delicije napravljene od sezonskih namirnica zbog kojih vam neće biti žao sjesti u auto i voziti se kilometrima

Apetit će vam se otvoriti od samog čitanja o poslasticama koje restorani u Hrvatskoj nude - gotovo da možete osjetiti njihov miris i okus. Isplati ih se posjetiti iako su možda daleko od mjesta u kojem živite. Ali, shvatite to kao mali gurmanski izlet koji ste zaslužili nakon napornog radnog tjedna. 

Želite li kušati savršenu pitu od smokve i badema, navratite do bistroa Lari & Penati u središtu Zagreba, na adresi Petrinjska 42. Svi koji su je probali kažu da je zarazno dobra i teško se zaustaviti na samo jednom komadu. Ako ste veliki sladokusac, lako bi mogli sjesti u automobil i voziti se kilometrima samo da vam nepce osjeti desert za prste polizati koji nude u Hotelu Dunav u Iloku - taški. To je tijesto punjeno pekmezom od šljiva, šećerom, makom i orasima. 

A u restoranu Marina u Novigradu imate priliku kušati nešto što još možda niste - pečene smokve. Radi se o finoj poslastici sa smokvama, orasima, vinom i medom na kremi od maskarponea. Kada ste već tamo nikako nemojte propustiti sladoled od limuna s bijelom čokoladom, cvijetom soli, čilijem i maslinovim uljem. Radi se o zaista neobičnoj kombinaciji okusa koja ostavlja ugodan osjećaj na jeziku.

Restoran Kukuriku u Kastvu na jelovniku ima deliciju koju se isplati probati - rimske njoke s vrganjima i tartufom. A, ukoliko vas put odvede do Karlovca, svakako posjetite Lovački rog i počastite se restanim vrganjima (vrganj, jaja, luk, francuski konjak, začini) pa zasladite prefinom vinogradarskom štrudlom - štrudla s jabukama, grožđem, orasima i cimetom. 

Poslastice od koprive pripremaju u restoranu Zlatni klas u Otrovanecu kraj Pitomače. Tamo se isplati počastiti zelenom lepinjom sa sirom - lepinja od crnog brašna s koprivom i sirom, a potom zapečena u krušnoj peći, ili krem juhom od koprive sa zaprškom od zobi. I desert je u znaku koprive. Radi se o zelenim palačinkama od koprive koje su punjene sa sirom pa zapečene - slane ili slatke.

Lungić sa žara s kukuruzom i lisičarkama nalazi se na jelovniku restorana Trilogija u Zagrebu, kao i odlična krostata od šljiva (prhko tijesto i šljive glazirane u crnom vinu) te međimurska gibanica bogata jabukama, orasima svježim sirom i makom.

Želite li iskušati štrukle kakve još niste, svakako posjetite Klet Bolfan u Hrašćini. Njihove zagorske štrukle punjene su bagremovim medom, čipsom od jabuke i orašastim voćem. Toliko su ukusne i bogate okusima da ćete lako postati ovisni o njima.

Preporučili bi vam i restoran Josić u Zmajevcu. Tamo možete razveseliti okusne pupoljke na jeziku sočnim pačjim prsima sa žara u umaku od šumskih gljiva koje serviraju uz povrće i zapečeni krumpir. Neodoljive su im i kruške u vinu punjene kremom od sira i lješnjaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2