Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvati se vraćaju u Konu kako bi pokazali da je - 'Sve moguće!'

Hrvati se vraćaju u Konu kako bi pokazali da je - 'Sve moguće!'

Hrvatska ima tradiciju nastupa u profesionalnoj kategoriji u Ironmanu. Prvi nastup je 2001. godine imao Daniel Kezele te postigao 39 mjesto u vremenu 9:29 minuta

VIDEO

U Hrvatskoj već gotovo svatko zna nekoga tko trenira za Ironman utrku. Iako iz mojeg trenerskog iskustva gledano gotovo svatko može završiti Ironman, nešto je drugačije kada je riječ o legendarnom Ironman Svjetskom prvenstvu na Havajima. U tome uspije tek malo ljudi. Uzmimo za primjer našu zemlju. U dugoj povijesti natjecanja (1978.-2023.) Hrvatska je imala samo tri predstavnika u profesionalnoj kategoriji i četrnaest u Age-group.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ironman 00:56

Krajem mjeseca, točnije 26. listopada 2024. održat će se VinFast IRONMAN svjetsko prvenstvo u Kailua-Koni na Havajima. Najpopularnija i najteža Ironman utrka od 140,6 milja/226 km predstavljat će ultimativni test tijela, uma i duha ugostit će najbolje muške profesionalne triatlonce i triatlonce u dobnim skupinama iz cijelog svijeta. Kroz 40+ godina tradicije povijesna utrka će i ove godine odvest sportaše kroz bistre vode zaljeva Kailua, duž vrlo vjetrovite obale i kroz neplodna polja lave uz izazovnu vruću klimu.

Vrlo je teško završiti Ironman utrku na Havajima. Ovo su tri glavna razloga:

1 - Potrebno je kvalificirati se, a za to je potrebno katkada biti u 1% najboljih u kategoriji. Za postići kvalifikaciju potrebno je katkada završiti i 13 Ironman utrka. U dugoj povijesti natjecanja na Havajima (1978-2023) Hrvatska je imala samo tri predstavnika u Profesionalnoj kategoriji i četrnaest u Age group. Da stvari postanu još i teže, od 2023 svake druge godine je moguće kvalificirati se za Konu.

2 - Kvalificirani se susreću sa velikim troškovima putovanja i boravka na jednoj od najskupljih svjetskih destinacija- USA, Hawaii. Sve je često slučaj da Age-group sportaši odustaju od nastupa zbog prevelikog troška cijelog projekta.

3 - Morske struje i valovi, vjetar i vrućina znatno otežavaju prolazak duž 226 kilometara duge staze.
 

Popis svih HR Kona Ironmana prema godini prvog nastupa (neki od njih su nastupili više puta):

Popis svih HR Kona Ironmana prema godini prvog nastupa (neki od njih su nastupili više puta):

1993. Marijan Pedišić

2001. Daniel Kezele, Ironman PRO

2001. Bijuk Željko

2001. Maurizio Nilšić

2008. Dejan Patrčević, Ironman PRO

2012. Mladen Josip Živković

2018. Riccardo Kuhar

2016. Andrej Vištica, Ironman PRO

2016. Željka Šaban Miličić

2016. Đurđica Orepić

2018. Marin Koceić

2019. Jović Saša

2022. Roberto Carfango

2022. Antonio Eterović

2023. Mirna Marović

2023. Marina Pokas

2023. Marina Jurjević

Hranite se baš poput Ironmana: Evo što na sve trebate paziti
Hranite se baš poput Ironmana: Evo što na sve trebate paziti

Pet razlika između Ironman Age-group i Ironman PRO sportaša:

Ironman je u počecima bio potpuno amaterski sport. Kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća došlo je do klasifikacije na PRO i Age group. Age group bi još nazvali rekreativnim sportašima ili amaterima dok bi PRO još bio elite ili apsolutna kategorija. Naravno, kao i uvijek postoje iznimke te postoje Age group sportaši koji ostvaruju gotovo vrhunske rezultate. Najčešće je riječ o osobama koje se posvete treniranju ili su bivši profesionalni Ironmani i vrhunski sportaši, neki od njih se još nazivaju "semi profesionalcima".

1. Profesionalci podliježu češće doping kontroli prije i nakon natjecanja.

2. Profesionalci imaju nižu temperaturu vode kao graničnu za upotrebu neoprena te rigoroznija pravila za upotrebu zavjetrine na biciklu.

3. Profesionalci startaju odvojeno od Age group i uvijek u masivnom startu (Age group startaju po 5 svakih 5 sekundi)

4. Profesionalci češće odustaju od utrke kada ne mogu postići plasman.

5. Profesionalci plaćaju godišnju licencu, mogu bez dodatnih kotizacija nastupiti na svim utrkama u kalendaru.

Danas profesionalni Ironmani žive isključivo od treniranja, natjecanja i sponzora te se u pravilu nalaze u nekom od profesionalnih timova koji im nude dodatnu financijsku sigurnost, tehnologiju i drugu pomoć. Ova novina je donijela veliki pomak u rezultatima koji postiži profesionalni Ironmani. Dok pišem ovaj tekst Ironman muški svjetski rekord na Havajima drži Gustav Iden sa 7 sati 40 minuta 24 sekunde (2022.) dok je najbrža žena ikada Lucy Charles-Barclay sa 8 sati 24 minuta 31 sekundu (2023.).

Kako se odjenuti za trčanje ove jeseni? Nikad ne nosite pamuk
Kako se odjenuti za trčanje ove jeseni? Nikad ne nosite pamuk

Hrvatska ima tradiciju nastupa u profesionalnoj kategoriji u Ironmanu a i ja sam osobno u tome sudjelovao. Evo kao je to izgledalo među profesionalcima. Prvi nastup je 2001. godine imao Daniel Kezele koji je postigao 39 mjesto u vremenu 9:29 minuta. Godine 2008. sam postigao novi rekord i plasman 23 mjesto u vremenu 8:54. Andrej Vištica je 2016. godine postigao 34 mjesto u vremenu 8:56. Od 2016. godine nije bilo profesionalnih nastupa na Hrvatsku.

Obožavam posao Ironman trenera! Raditi sa ljudima da iz sebe izvuku visoki nivo kondicije te ostanu zdravi je izazovan i zahvalan posao! Kada vidite kada ona ili on prolazi 30. kilometar na Ironman maratonu, tada već znate da će uspjeti i kako se približava crvenom tepihu cijeli vaš rad odjednom dolazi na vidjelo. Ironman euforija ne prestaje sa ulaskom u cilj, ona traje tjednima pa čak i mjesecima.

Ovako to rade pravi Ironmani
Ovako to rade pravi Ironmani
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će razmišljati o preseljenju, a Ribe skinuti višak kilograma
Od 13. do 19. listopada

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će razmišljati o preseljenju, a Ribe skinuti višak kilograma

Vodenjacima predstoje čarobni susreti. Rado će se odazivati na brojne pozive i uživati u društvu odabranih ljudi. Neki će se i strastveno zaljubiti, možda u osobu koja je često prisutna u njihovom društvu
Frizerka na TikToku tvrdi da često griješimo kod pranja kose
PROVJERITE NAVIKE

Frizerka na TikToku tvrdi da često griješimo kod pranja kose

Iako nam se čini da smo o pranju kose sve naučili još u djetinjstvu, frizeri kažu kako mnogi oko toga griješe. Savjet koji je jedna frizerka podijelila na TikToku kod mnogih je brzo dao rezultat