Tradicionalni doručci sve više padaju u zaborav jer ubrzani tempo modernog života mijenja i ritam dnevnih obroka, a najčešće se izostavlja doručak
Hrana želi dobro jutro sa sve četiri strane svijeta
Što je zemlja sjevernija, to je doručak obilniji. Tipični engleski doručak sastoji se od prženih jaja sa slaninom, graha te čaja ili kave, dok će Poljaci jesti kuhane kobasice. U isto vrijeme Bečani će popiti šalicu bijele kave uz pecivo s marmeladom ili džemom te maslacem. Francuzi će uz kavu jesti kroasane ili čokoladne kolače, tost s cimetom i šljivom. No zato će kontinentalci oko 14 sati sjesti za stol i obilato ručati, dok će Englezi prezalogajiti i čekati svoj glavni obrok - večeru. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja poznaje i zajutrak i doručak. Nakon buđenja slijedi kratak obrok, kava uz krišku kruha premazanog maslacem, a tek nakon prvih jutarnjih poslova obilnije jelo koje treba "držati" do ručka. No ritam obroka mijenja se s ritmom dnevnih poslova. Danas, bez obzira na vrstu posla, jedini obrok prije kraja radnog vremena je stanka tijekom koje se pojede sendvič kupljen u obližnjem dućanu ili spravljen kod kuće. Ili se naruče pizze i druga hrana iz dostave. Kako taj obrok nije utemeljen u tradiciji, naziva se imenima drugih obroka: "marenda", "gablec"...
Meksički buritos s gljivama i slaninom
SASTOJCI Sastojci:8 kriški slanine, 8 svježih narezanih gljiva, 6 komada narezanog luka, 1/2 zelene paprike nerezane, 1 češanj češnjaka samljeven, 8 istučenih jaja, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 3/4 šalice naribanog sira, 4 žličice ljutog umaka, 1 žličica maslaca, 4 tortiljePopržite slaninu. Odvojeno spržite mješavinu gljiva, luka, paprike i češnjaka. Pripremite jaja i vrhnje na vrućoj tavi zajedno s polovicom sira i maslacem. Pomiješajte te dvije mješavine i slaninu. Napunite tortilje, pospite sirom i pecite u pećnici 5 minuta.
Američki muffini od cappuccina i čokolade
SASTOJCI 2 šalice brašna, 1/2 šalice šećera, 2 žličice praška za pečenje, 2 žličice praška za instant cappuccino, pola žličice soli, pola žličice cimeta, 1 šalica mlijeka, pola šalice maslaca, 1 razmućeno jaje, 1 žličica ekstrakta vanilije, 3/4 šalice slatkih komadića čokolade, 12 posuda za muffine (ako ih nemate možete jeftino kupiti jednokratne papirnate)Pomiješajte sve suhe sastojke. U njih dobro umiješajte tekuće sastojke da se povežu. Dodajte komadiće čokolade. Napunite smjesom posude namašćene za muffine. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta.
Akwadu - pečene banane i kokos iz Gane
SASTOJCI :5 banana, 2/3 šalice naribanog kokosa, 1/3 šalice soka od naranče, 3 žličice smeđeg šećera, 1 žličica maslaca, 1 žličica soka od limunaNarežite banane uzdužno na polovice. Zatim izrežite svaku po pola i složite na namašćeni lim za pečenje. Premažite maslacem. Prelijte sokom od limuna i naranče. Pospite smeđim šećerom i kokosom. Pecite u pećnici desetak minuta dok kokos ne poprimi zlatno-smeđu boju. Prelijte slatkim sirupom prema izboru. Poslužite i uživajte u zdravom, voćnom doručku iz Afrike.
Mađarski omlet s rajčicama i paprikom
SASTOJCi:1 žličica maslinovog ulja, 1 mali luk, 1/4 male crvene paprike - na kockice, 2 rajčice - oguljene i narezane, 1 žličica paprike, malo soli, 2 jaja, peršin
Pržite luk na ulju dok ne omekša. Dodajte rajčice i papriku pa kuhajte 5 minuta dok se povrće ne raskuha u smjesu. Zatim posolite. Odvojeno spržite razmućena jaja, ali da ostanu u kompaktnom obliku palačinke. Napunite omlet kuhanom mješavinom rajčice i paprike pa preklopite. Pospite peršinom. Poslužite sa sezonskom salatom. Volite li ljuto, omletu dodajte feferone.