MANJE SE TROŠI Malo tko uzima kilogram hrane u ovakvim prodavaonicama. Izvažu koliko im treba i napune svoje vreće ili boce. Većina kupaca donosi ambalažu. Tko je nema, dobit će papirnatu
Hrana u rinfuzi je jeftinija jer se manje kupuje i ne baca se
Prodavaonica zdrave hrane u kojoj ne nastaje otpad otvorena je u Školskoj ulici u Varaždinu. Kupci donesu svoju “ambalažu” i u nju zapakiraju namirnice.
- Trgovine ‘zero waste’, što znači bez otpada, postoje u Europi nekoliko godina, a i u Hrvatskoj ih je desetak. Osim naše u Varaždinu, postoje u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Nemoguće je raditi sasvim bez otpada, no tome se teži - rekla je Varaždinka Željka Peršić, koja je prodavaonicu Menta otvorila kao dio svojeg obrta Organika.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Najbolji je primjer, dodaje, izravna dostava. Lokalni proizvođač ulja, na primjer, preuzme inoks posudu u prodavaonici, napuni je kod kuće i vrati. Nema međuambalaže i kanal distribucije je najkraći.
Menta nudi domaće proizvode Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije, ali maslinovo ulje, naravno, nije iz susjedstva. Stiže s Brača.
- Prodajemo sva brašna koja se koriste u konvencionalnoj prehrani, ali i nova, posebna poput heljdinog, bučinog ili pšeničnog, imamo ih i od slanutka, amaranta, sezama, rižino, brašno zelene banane, tapioka škrob... - ispričala je Željka Peršić.
Raduje je što sve više kupaca ulja donese svoje boce pa kupuje bučino, maslinovo ili hladno prešano suncokretovo ulje koje se rjeđe može kupiti u rinfuzi. Osim što kupci ne trebaju, nakon što ga potroše, zbrinjavati ambalažni otpad, kupuju onoliko koliko im treba. Mlade generacije, kaže Željka Peršić, vode računa ne samo o svojem zdravlju, nego i svojem otisku koji ostavljaju na planetu. Hrana u ponudi pretežito je iz ekološke proizvodnje i jeftinija je nego ona u konvencionalnim pakiranjima.
Da su proizvodi kvalitetni, potvrđuju kupci ponovnim dolaskom u prodavaonicu Menta. Od brašna najviše traže pirovo, a od žitarica kvinoju. To ne treba čuditi jer je u toj “pseudožitarici” s Anda devet aminokiselina.
- U trgovinama nepakirane hrane vrlo je rijetko da netko kupuje kilogram nečega. Čak i 500 grama je velika količina, sve se uglavnom kupuje ispod 500 grama, a začini čak i na 10 grama. U takvoj prodaji, kaže, nema bacanja hrane - objasnila je Željka Peršić.
Dolaze joj kupci svih dobnih skupina, no ipak je nešto više mladih. Kupci prepoznaju dobar koncept koji pridonosi njihovu kućnom budžetu, lokalnoj zajednici, a u konačnici i cijelom planetu.
U Hrvatskoj se trenutačno reciklira oko 40 posto plastičnog otpada, no već sljedeće godine trebali bismo obnavljati puno više.
- Na državnim regulatorima je donošenje zakona koji će pridonijeti većim postocima recikliranja, a na potrošačima odluka da što manje koriste plastiku i tako utječu na smanjenje proizvodnje nove - kaže Željka Maršić.
Pribor od bambusa i inoksa
Osim ‘bezbroj’ vrsta brašna, prodaju i žitarice i mahunarke u zrnu, začine i čajeve iz raznih podneblja, tinkture ljekovitog bilja rađene prema tradicionalnim recepturama te predmete od bambusa i inoxa kako bi istisnuli plastiku.
Jeftinije i kvalitetnije
U Refužo sam često išla po mahunarke, zobene i druge pahuljice, magnezij u kristalima, cimet, proso... Bilo je kvalitetnije i jeftinije nego u drugim prodavaonicama, ispričala nam je Zagrepčanka koja je studirala u Splitu.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...