Efekt deklaracije: Piše li na hrani da je ekološkog porijekla ne samo da smo za nju spremni platiti više, već ćemo uvjeriti I svoje okusne pupoljke da je puno ukusnija
Hrana postaje boljeg okusa ako mislimo da je organska
Svaka će namirnica imati bolji okus ako vjerujemo da je njeno porijeklo organsko, pokazala je studija švedskog Sveučilišta Gavle. U njoj su ispitanicima dali da testiraju jednu te istu vrstu kave, s time da su im prvi put rekli da piju običnu kavu, a drugi put organsku. Sudionici studije su "organsku" verziju kave ocijenili kao znatno ukusniju, čime su dokazali da deklariranje namirnica ima psihološki učinak na percepciju okusa, piše Daily Mail.
- Deklaracije koje jamče ekološko porijeklo proizvoda povećavaju subjektivnu vrijednost proizvoda, a čini se da utječu i na naše okusne pupoljke. Iz istog smo razloga za takve namirnice spremni platiti više - rekao je voditelj studije, Patrik Sorqvist.
Organsko voće i povrće treba biti proizvedeno bez dodavanja pesticida i umjetnih gnojiva, a danas ljudi preferiraju kupnju takvih namirnica ako si ih mogu priuštiti.
I do 98 posto svježe hrane u trgovinama sadrži pesticide