Pečeni štapići od mrkve odlična su zamjena za klasični pomfrit, a bademi su jedan od najzdravijih orašastih plodova i posebno su dobri za grickanje u kasnim satima
Grickalice koje ne debljaju: Uz film poslužite pečeni slanutak
Grickalice dobro dođu za gledanje filmova i serija, ubijanje dosade i kao zalogaj prije spavanja ako nas uhvati glad. Međutim, u to se ne ubrajaju čips, smoki i ostale industrijski prerađene grickalice koje su pune soli i aditiva. Osim što su visokokalorične, na sebe vuku vodu pa stvaraju osjećaj napuhanosti. Stoga ako vam se "gricka", imamo popis alternativnih zdravijih verzija.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Kralj među orašastim plodovima svakako su bademi. Slove kao najzdraviji, a neće vas "oštetiti" ako ih grickate u kasnijim večernjim satima jer oko 30 badema sadrži 160 kalorija te u sebi imaju 6 grama proteina pa će vas zasititi.
Bademi su jedan od najzdravijih orašastih plodova i posebno su dobri za grickanje u kasnim satima. Trideset grama badema sadrži 160 kalorija i daje 6 grama proteina koji će vas zasititi na duže vrijeme. Osim toga, bademi sadrže gotovo sve nutrijente koji su potrebni za brzo i zdravo sagorijevanje masti. Sadrže i magnezij koji opušta mišiće prije spavanja, kao i vitamin E, kalcij, fosfor i željezo koji pomažu radu mozga u njegovom normalnom funkcioniranju pa su bademi odličan izbor ako vas na poslu uhvati umor i glad.
Pripremite fini pomfrit od mrkve s parmezanom iz pećnice. Pečeni štapići od mrkve posipani svježim parmezanom i bosiljkom odlična su zamjena za klasični pomfrit pržen na ulju. Tako možete pripremiti i drugo povrće, primjerice batat.
Za gledanje filmova idealan je pečeni slanutak. Trebat će vam konzerva slanutka od 350 grama (ocijeđeno i isprano), 1 jušna žlica ulja, 1/2 čajne žličice soli. Od začina posegnite za žlicom kima, čilija i malo sušenog origana. Zagrijte pećnicu na 175°C. Slanutak ravnomjerno rasporedite na limu za pečenje. Kad se pećnica zagrije, slanutak stavite peći dok se potpuno ne osuši što je otprilike 8 do 10 minuta. Izvadite slanutak iz pećnice, stavite u zdjelu te na njega uspite ulje i sol. Promiješajte. Vratite začinjeni slanutak na lim i ponovo u pećnicu. Pecite dok slanutak ne porumeni, (ne osuši se i postane hrskav) za što treba otprilike 33 do 35 minuta. Nakon nekih 17 minuta izvucite lim sa slanutkom van i promiješajte ga kako ne bi zagorio s jedne strane, a s druge ostao gnjecav. Kad je slanutak pečen, lim izvadite iz pećnice, dodajte začine i sve dobro promiješajte. Rasporedite ponovo slanutak po cijelom limu i ostavite da se ohladi.