Za pripremu ovih slasnih deserta su vam potrebni tek voda, šećer i arome prema izboru - od raznih voćnih sokova i kaša do čokolade, kakaa, kave ili začina
Granita - ljetno osvježenje od voća i svježeg začinskog bilja
Granita od lubenice
Sastojci: 2 kg lubenice, po 3/4 šalice šećera i vode, 4 žlice limetina soka, metvica ili bosiljak za ukrašavanje, đumbir (prema želji)
Priprema: Uklonite koštice i narežite lubenicu na kockice. Miksajte je u multipraktiku dok ne dobijete voćni pire pa ga protisnite kroz cjedilo kako biste dobili sok. Zagrijte u posudi vodu, rastopite u njoj šećer i pustite da zavrije oko dvije minute. Ostavite sirup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa mu dodajte sok od lubenice i limete te dobro promiješajte. Stavite smjesu u plitku posudu pa u zamrzivač. U sljedeća tri, četiri sata svakih 30 minuta vilicom dobro promiješajte smjesu. Ukrasite je kriškama limete ili listićima metvice ili bosiljka i poslužite. Prema želji, možete u granitu dodati i malo đumbira. Alkoholna verzija recepta uključuje pola šalice votke.
Granita od breskve
Sastojci: 6 velikih breskvi, 1 + 1/3 šalice vode, 1/2 šalice šećera
Priprema: Ogulite breskve, prepolovite ih i uklonite koštice. Narežite ih na kockice i stavite u posudu sa šalicom vode na umjerenu vatru. Poklopite breskve i pirjajte ih deset minuta povremeno miješajući. Kad omekšaju, maknite ih s vatre, umiješajte šećer i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade. Potom u blenderu napravite pire od bresaka i preostale 1/3 šalice vode. Premjestite smjesu u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču. Kad se smjesa počne smrzavati, vilicom je dobro promiješajte i vratite u zamrzivač. Svakih pola sata ponovite postupak (od šest do osam puta). Prema želji, granitu poslužite uz sladoled od vanilije.
Granita od cherry rajčica i malina
Sastojci: šalica malina, 220 g cherry rajčica, 1/4 šalice šećera, 2 žličice metvice
Priprema: U širokoj i plitkoj posudi promiješajte nasjeckane maline, rajčice, šećer i metvicu te ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta sve dok rajčica i maline ne puste sokove. Potom izmiksajte mješavinu, poklopite i stavite u zamrzivač na sat vremena. Čim se počne lediti, promiješajte smjesu i tako nekoliko puta svakih 30 minuta. Kad voćni kristali budu dovoljno čvrsti, premjestite granitu u zdjelice i poslužite. Ukrasite je s nekoliko malina.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.