Izdvojili smo za vas nekoliko restorana koji nude vrhunsku autohtonu kuhinju, a hranu serviraju u vrlo ugodnom ambijentu, ponekad čak i pored toplog ognjišta
GOURMET Volite autohtone okuse? Onda morate posjetiti ove restorane!
Restoran Lička Kuća, Plitvička jezera
Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke. U restoranu posjetitelji mogu vidjeti i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji.
U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja, spravljeni prema tradicionalnim receptima i od domaćih proizvoda. Pršut, basa, sir, janjetina ispod peke, jela s roštilja, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira, jabuka ili šljiva samo su neki od njihovih specijaliteta.
Restoran Mala Hiža, Mačkovec
Na blagim brežuljcima i ravnicama Međimurja oduvijek se dobro jelo. Međimurska tradicionalna gastronomija je osebujna, prožeta austro-ugarskim utjecajem i isprepletena brojnim domišljatim jelima. Meni se mijenja svakog mjeseca i prati se što govori priroda. Postoji dnevna, sezonska i à la carte ponuda, stvarno za svakoga ponešto.
Nude se i heljdine palačinkice punjene slanim i slatkim, dok je neizbježno i meso iz tiblice, stari specijaliet ovoga kraja dok još nije bilo umjetnih konzervansa. Juhe dolaze u poštenim porcijama i stvarno su vrhunske, no kvaliteta domaćega bijeloga kruha je fantastična. Od sve sile glavnoga jela definitivno treba izdvojiti kopuna u saftu, temfanog kunića, međimurske šparoge u svitku omotane špekom i šunkom, taškice punjene skutom, mladim špinatom i mladim češnjakom.
Nedjelja je obiteljski dan i Hiža je krcata. Želite li osjetiti autohtone okuse tog kraja, svakako ih posjetite. udaljeni su 4 kilometra od Čakovca.
Konoba Opat na Kornatima
Tamo pripremaju jela na na starinski način - na ognjištu, pod pekom, na gradelama. Koriste lokalne začine kao što su lovor, kadulja, bosiljak i ružmarin. U njihovim specijalitetima nađu se i pinjoli. Sva riba koju poslužuju ulovljena je u kornatskom akvatoriju. Neki od jela iz ponude su buzara od kamenica i rakova, tartar od tune, gratinirane brbavice s pinjolima, rižot od jastoga, kovač s tartufima itd.
Dok jedete njihove delicije u predivnoj, arhitektonski savršeno dizajniranoj konobi, uživat ćete u nezaboravnom pogledu na more. Konoba Opat je definitivno smještena na najljepšem mjestu na Jadranu.
Restoran Trilogija, Zagreb
U samom središtu Zagreba, pored Kamenitih vrata, smjestio se ovaj izuzetan restoran i kojem kao da je vrijeme stalo. Nude gastronomske užitke od svježih sezonskih namirnica, odabranog mesa i ribe po koje odlaze na obližnju tržnicu Dolac. Iz ponude predjela tu su goveđi i riblji carpaccio, tagliatelle sa školjkama, grilani žablji kraci, kao i fritaja sa šparogama, dok od glavnih jela prevladavaju rižoti, iako su dobro zastupljena i jela od ribe i mesa.
Zigante, Livade
Ovaj restoran smješten je u srci Istre, nedaleko od Motovunske šume u kojoj se nalazi jedno od najpoznatijih staništa tartufa u svijetu. Kao prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela od istarskog tartufa, tijekom cijele godine nudi pomno osmišljen jelovnik na bazi svježih tartufa.
Tamo možete birati između desetak uvodnih i desetak glavnih jela, kao i dva kompletna menija. Jelovnik se mijenja svaka tri mjeseca, a okosnica je logično - tartuf. Sa svakim novim "izlovom" mijenja se i karta, a jela prilagođavaju sezoni i vrsti tartufa koji je najzastupljeniji. Pohvaliti se mogu i iznimno bogatom enotekom koja broji mnoga domaća i strana vina.
Restoran Verglec, Varaždin
Smješten je u strogom centru grada, a vlasnici su ponosni na licencu koju su dobili - "Hrvatska autohtona kuhinja". Na jelovniku se nalaze razne domaće delicije, kao na primjer, kokošja juha s rezancima, kuhana kokoš s kiselim hrenom, pečena patka, golub s ciklom, volovski jezik, teleća pečenka, divlji zec, patka i guska s umakom na kiselo i valjušcima, štrukle, gibanica od sira itd. Uz sve to gostima nude i domaći kruh pripremljen u krušnoj peći.
Imaju i ribu, od riječne poslužuju soma u vinu, smuđa u češnjaku i ostalu riječnu ribu u kukuruznom brašnu. Od morske nude oradu i brancina koje peku na žaru. Tu su i sitna pržena riba, lignje, pržene ili na pariški, a među hladnim predjelima je i salata od hobotnice.