Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Golubovi bombarderi ciljaju i točno znaju koga će usrećiti

Golubovi bombarderi ciljaju i točno znaju koga će usrećiti
4

Životinjske supermoći: Grizliji nanjuše strvinu na 30 kilometara, čak sedam puta bolje od lovačkog psa, a bube krasnici znaju gdje gori u radijusu od 20 kilometara

Sreća, odnosno golubov izmet, ljude na cesti ne pogađa slučajno jer se ptice, dok im je “sila”, zapravo zabavljaju vježbajući gađanje. Iznad njihova kljuna nalazi se nakupina magnetita (željezova oksida), pa im cijela glava funkcionira poput kacige s preciznim živim kompasom i GPS sustavom. No osim golubova bombardera, nevjerojatno su precizni i milijuni kraljevskih leptira koji vole toplije krajeve, pa zimi emigriraju iz Kanade na vruće meksičke grebene vulkana. Žive tek po nekoliko mjeseci pa se do povratka kući promijeni nekoliko generacija leptira.

No povratak je vrlo neobičan jer se svaki leptir vrati na stablo, grm ili u park s kojeg je prije više od pola godine krenuo na dalek i dug put njegov šukundjed.

Njuše kroz vrijeme i prostor

Lovački psi, i to ne samo oni iz crtića, uz pomoć tragova nanjuše tko je prošlu noć prošao šumskom stazom, no grizli njuši sedam puta bolje. Te goleme zvijeri mogu namirisati strvinu na 30 kilometara te znaju tko se i gdje igrao prije nekoliko dana.

Savršeni glasnici ljubavi i rata

Unutarnja GPS navigacija kakvu imaju golubovi znanstvenici još nisu objasnili. No u prošlosti nisu pogriješili kad su upravo njih slali da im prenose tajne ratne planove ili ljubavna pisma.

Zvjezdača je veliko oko

Vrsta zvjezdače koja živi na koraljnim grebenima od Bermude do Brazila ima tijelo izgrađeno od optičkih vlakana te prošarano kristalima kalcita. Količinu svjetlosti prima prema potrebi te može kako želi promijeniti boju tijela. Toj neobičnoj zvjezdači zavide i kameleoni jer je ona veliko oko veličine ljudske ruke.

CSI pauk vidi tragove prošlosti

Pauci skakači od ljudi nisu bolji samo u hvatanju muha, nego imaju i nevjerojatan vid. Primjerice, monitori kombiniraju crvenu, plavu i zelenu kako bi dobili milijune drugih boja, no pauci rabe i četvrtu - ljubičastu. U očima koje prekrivaju cijelu glavu stvara se slika poput one u uređajima forenzičara koji vide davno ispranu krv.

“Radarom” traže žrtve

Bube krasnici mogu osjetiti vatru ili dim na više od 20 kilometara. Priroda im je podarila tu sposobnost jer polažu jaja u nagorenim stablima bora. Morski pas glavonja pomoću električnih signala poput radara otkriva gdje je nova žrtva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života