Bilo koju vrstu gljiva treba staviti direktno na sunce između 10 i 15 sati na 60 minuta, a takve pružaju velike doze vitamina D koji se ne uništava kuhanjem
Gljive su bogat izvor vitamina D ako se 'osunčaju' prije jela
Gljive imaju sposobnost transformiranja UV svjetlosti u vitamin D, tvrdi dr. Michael F. Holick iz Sveučilišnog medicinskog centra u Bostonu. Da bi bile jednako djelotvorne kao i nadomjestak vitamina D u tabletama gljive je prije jedenja potrebno izložiti sunčevoj svjetlosti, piše Daily Mail.
D vitamin je ključan sastojak zdravog imuniteta i neophodan je za zdrave kosti i mišiće jer se bez njega kalcij ne može apsorbirati u organizam. U studiji su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije skupine, od kojih je prva uzimala nadomjestak vitamina D u tabletama, a druga je skupina jela osunčane gljive.
- Na kraju studije nije postojala uočljiva razlika između gljiva i tableta, s time da su gljive ipak prirodniji oblik - zaključio je dr. Holick.
Objašnjava kako opna gljiva djeluje kao ljudska koža te stvara vitamin D zahvaljujući suncu. Gljive nakon branja treba izložiti direktnoj sunčevoj svjetlosti između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne na 60 minuta. Bilo koja jestiva vrsta gljiva tako daje tijelu potrebne doze vitamina D. Naknadno kuhanje gljiva ne utječe na razinu vitamina u gljivama koji je savršeno stabilan i pri visokim temperaturama.