Brzo i jednostavno: Pečenjem u foliji češnjak postaje blaži te dobiva finu orašastu aromu koja oplemenjuje umake, pire... Možete ga pretvoriti i u fini namaz
Glavice češnjaka pretvorite u ukusne i aromatične namaze
Kako pečenjem gubi jačinu, tako češnjak postaje dobar i za one osjetljivijeg želuca. Omiljen je dodatak gustim juhama i varivima. A odličan je i s pire-krumpirom te se lako pretvara u namaze.
Odrežite nožem vrh glavice češnjaka, prelijte maslinovim uljem pa ga stavite na aluminijsku foliju. Začinite solju i paprom te zamotajte kao paketić. Pecite oko pola sata, pustite da se ohladi pa istisnite omekšani češnjak koji pečenjem poprima finu, orašastu aromu. U paketić od folije ili papira za pečenje dodajte začinsko bilje poput ružmarina ili majčine dušice te ljuskice čilija ili papar u zrnu. Dobar je saveznik i već dosadnim i običnim sendvičima, a umiješajte ga i u marinade za meso. Poseban okus daje i grah salati, povrću kuhanom na pari te umacima za tjesteninu.
Aromatični namaz
Sastojci: glavica češnjaka, 150 g sušenih rajčica u ulju, 300 g bijeloga graha iz limenke, žličica senfa, prstohvat soli, 1/4 žličice papra, 2 žličice nasjeckanog peršina, dugački kruh (francuz), maslinovo ulje
Priprema: Nemojte guliti glavicu češnjaka. Odrežite joj vrh i prelijte je maslinovim uljem. Zamotajte je u aluminijsku foliju te pecite na 180°C oko 20-30 minuta. Kad je gotovo, izvadite češnjak i pustite da se ohladi. Očistite i istisnite češnjak te stavite u blender. Ocijedite grah iz limenke pa dodajte u blender. Izvadite rajčice iz ulja, umiješajte u smjesu u blederu te izmiksajte. Umiješajte peršin i začine prema želji. Narežite kruh na kriške, prelijte maslinovim uljem i ispecite u pećnici ili tosteru. Poslužite s namazom.
Začinjeni maslac
Omekšajte maslac vilicom i umiješajte češnjak. Dodajte prstohvat soli i malo papra. Sve zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač. Poslužite s odrescima.