Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gingerbread torta slatka je zvijezda božićnog stola

Gingerbread torta slatka je zvijezda božićnog stola

Zasigurno znate da su medenjaci (gingerbread) u Europi više od deserta, koristili su se za ukras. Danas ta tradicionalna delicija dobiva modernu interpretaciju u torti koja je istovremeno rustikalna i profinjena

Raskošna, začinjena i impresivna – gingerbread torta s mascarpone kremom i zaslađenim brusnicama unosi posebnu čaroliju u blagdansku tradiciju. Dodajemo joj kremu od mascarponea kako bismo zaokružili bogatstvo okusa, a brusnice – slatke, kisele i svjetlucave – izgledaju kao sićušni kristali mraza... Baš je neodoljiva, isprobajte ovaj genijalan recept!

Gingerbread torta - recept

Ušećerene brusnice

Sastojci: šećer 200 g, voda 250 ml, brusnice - zamrznute ili svježe 100 g

  1. U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavajte dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazite da smjesa ne zavre. Maknite s vatre i dodajte svježe brusnice.
  2. Smjesu prelijte u zdjelu i stavite u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.
  3. Ujutro ocijedite brusnice. U zdjelici pomiješajte preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice. Ušećerene brusnice posložite na pladanj i ostavite u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.
Oduševit će klince: Gingerbread keksi u raznim fora oblicima
Oduševit će klince: Gingerbread keksi u raznim fora oblicima

Biskvit

Sastojci: Guinness stout pivo 235 ml, melasa 235 ml, soda bikarbona 1/2 žličice, jaje 3 kom, smeđi šećer 190 g, šećer 200 g, suncokretovo ulje 150 g, oštro brašno 260 g, prašak za pecivo 1,50 žličica, đumbir u prahu 1 žličica, cimet 1 žličica, klinčić u prahu 1/4 žličice, muškatni oraščić 1/4 žličice, sol 1/2 žličice, kardamom 1 prstohvat

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premažite maslacem i pobrašnite ili namažite uljem. Na dno svakog kalupa stavite izrezan papir za pečenje. U velikom loncu zagrijte pivo i melasu dok ne zavriju, zatim maknite s vatre. Pažljivo umiješajte sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladite na sobnu temperaturu
  2. U velikoj zdjeli pomiješate šećere i ulje, zatim dodajte jaja i izmiksaj. Dodajte ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješajte. Preko zdjele prosijte brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješajte dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjerate s miješanjem.
  3. Podijelite tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Pecite 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i uklonite papir za pečenje. Ohladite tortu potpuno prije slaganja. 
gingerbread čovječuljci

Mascarpone krema i slaganje torte

Sastojci: slatko vrhnje 475 ml, šećer u prahu 45 g, mascarpone 115 g

  1. U velikoj zdjeli mikserom izmiksajte slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete mekane vrhove. Dodajte mascarpone, žlicu po žlicu, i miksajte dok se ne sjedini sa smjesom. Pazite da ne pretjerate s miksanjem.
  2. Prvi biskvit stavite na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnajte gornji dio nožem. Premažite ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovite s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena.
  3. Na vrh torte posložite zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasite i gingerbread čovječuljcima ili kućicama. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti