Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Friteze na vrući zrak su korisne, no neku hranu ne pržite u njima

Friteze na vrući zrak su korisne, no neku hranu ne pržite u njima

U fritezi na vrući zrak mogu se brzo i jednostavno pripremiti razna jela i to sve uz minimum ulja. Ali, ipak neku hranu je bolje pripremati na uobičajan način nego stavljati u fritezu

Friteza na vrući zrak je u pravilu mala konvekcijska pećnica na vruć zrak. U njoj se ravnomjernije raspoređuje toplina, a idealna je kad trebate nešto pripraviti na brzinu. Ipak, ovu hranu nije dobro pripremati u njoj:

POGLEDAJTE VIDEO (zdrave namirnice koje jačaju organizam):

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

1. Hrana za pohanje

Ako hrana nije prethodno pržena ili smrznuta, izbjegavajte stavljanje sirove smjese u fritezu. Osim nereda koji će stvoriti, hrana neće biti ista kao kad je stavite na ulje, odnosno neće biti hrskava.

2. Svježe zelje

Lisnato zelje poput špinata skuhat će se neravnomjerno zbog vrućeg zraka na veliku brzinu. Može vrlo lako zagorjeti.  U konačnici, stručnjaci kažu da je smrznuto povrće najbolje za fritezu jer zadržava više vlage iz leda.

Ovi znakovi Zodijaka su odlični glumci: Uvijek će vas nasmijati
Ovi znakovi Zodijaka su odlični glumci: Uvijek će vas nasmijati

3. Cijela pečenka

Pitanje je hoće li cijela pečenka uopće stati u fritezu, ali čak ako i stane, najbolje je da to meso ipak pripremate u pećnici. U fritezi se neće ispeći ravnomjerno jer dio koji je najbliži izvoru topline vjerojatno će izgorjeti, dok onaj koji je najudaljeniji vjerojatno neće biti još siguran za jelo.

Dreamstime

4. Sir

Budući da friteza 'ne prži' zapravo hranu, stavljanje sira bez nekakvog premaza samo će rastopiti sir i stvoriti nered koji ne želite čistiti.

Kilogram kupusa od polja do placa naraste s 1,3 pa do čak 20 kuna. Toliko košta na Dolcu
Kilogram kupusa od polja do placa naraste s 1,3 pa do čak 20 kuna. Toliko košta na Dolcu

5. Sirove žitarice

Žitarice poput riže i tjestenine mogu se lijepo pržiti u fritezi, ali prvo ih treba skuhati na štednjaku.  Pokušaj kuhanja nečega u fritezi što je potrebno prethodno uroniti u vodu da bi se pravilno skuhalo neće uspjeti, piše Reader's Digest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
Ukusni svinjski medaljoni u umaku velouté za svečani ručak
RECEPT DANA

Ukusni svinjski medaljoni u umaku velouté za svečani ručak

Za umak u posudi zagrijte temeljac na laganoj vatri, a u drugoj rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane zlatnosmeđa. Postupno dolijevajte temeljac miješajući cijelo vrijeme