Sunčano popodne prošlog tjedna izmamilo je mnoge Zgrepčane na Franckovu čajanku u Gradskom vrtu Sopot na začinskoj gredici koju njeguje Franck
Franck čajanka na vrtnoj gredici u Sopotu
Jeste li se ikada pitali kako nastaju biljni čajevi?
Sunčano popodne prošlog tjedna izmamilo nas je na začinsku gredicu koju njegujemo u Gradskom vrtu Sopot. Organizirali smo čajanku i u goste pozvali nutricionistkinju Dianu Gluhak, glumicu Natašu Janjić i „susjede“ s drugih vrtnih gredica u Sopotu. Kolega Zoran Juras, novinar i strastveni kuhar-amater, gostima je pripremio ukusne zalogaje koji idealno pristaju uz čaj.
U začinskom vrtu, uzgajamo više od tridest različitih začinskih i ljekovitih biljki, a među njima rastu i majčina dušica te menta koje možemo naći i pakirane u Franckovoj liniji čajeva „Tragom prirode“.
Metvica je jedna od najpoznatijih vrtnih biljaka. Ova otporna trajnica potječe s Dalekog Istoka, a danas raste gotovo po čitavom svijetu. Budući da se metvice u vrtu lako križaju, danas postoji više od šest stotina različitih varijeteta. Nekima od njih okus podsjeća na ananas, jagodu, đumbir ili čak čokoladu. Paprena metvica ipak je najpopularija zahvaljujući svom osvježavajućem okusu koji dolazi do izražaja u čajevima, koktelima, salatama ili slatkim jelima.
Majčinoj dušici još su se od davnina pripisivale gotovo mistične moći. Potiče s područja Sredozemlja, gdje i danas najljepše miriši. Ipak, može se uzgojiti u svakom vrtu, no dobro joj je osigurati posve sunčano mjesto, rahlo i dobro drenirano, po mogućnosti lužnato tlo. Zbog toga je jedna od najpopularnijih biljaka za sadnju na kamenjarima. No, dobro ju je smjestiti u blizinu povrtnjaka jer privlači pčele i odbija nametnike.
Svježa majčina dušica ima vrlo intenzivan okus, osobito ako je ubrana tijekom sunčanog razdoblja kada sadrži najviše eteričnih ulja. Franck čaj od majčine dušice hvalili su naši gosti. Nataša Janjić najviše ga voli uz dodatak meda, kolega Zoran preferira zaslađivanje stevijom, a Kosta, predstavnik urbanih vrtlara Sopota voli ga hladnog, bez dodataka sladila.
Dianu Gluhak, konzultanticu za nutricionizam, pitali smo kako ispravno pripremiti čaj. Diana Gluhak: “Vrećicu čaja stavimo u šalicu te ju prelijemo vrućom ali ne kipućom vodom i ostavimo ju tako poklopljenu onoliko dugo koliko je navedeno na originalnom pakiranju.”
Predstavljeni novi Franck čajevi „Voćni + Moćni“
Ovom prilikom, okupljenima je predstavljena i nova linija Franck čajeva „Voćni + Moćni“. Riječ je o liniji čajeva u tri nova okusa - neodoljivih sastojaka te bogatog voćnog mirisa. Svi su uživali u čaroliji crnog ribiza, maline i limete, te egzotičnom neodoljivom mangostinu i slasnim acai bobicama.
Uz Franck čajeve, servirali smo “Mentin muffin” za kojeg nam je trebalo 200 g brašna, 170 g maslaca, 180 g šećera, 3 jaja istučena pjenjačom, 1 mala žlica vanilije, 2 velike žlice mlijeka, 1 velika žlica kakaa, 70 g čokolade za kuhanje i 3 velike žlice nasjeckanog svježeg lista mente s naše gredice.
Brašno s praškom za pecivo stavili smo u zdjelu. Dodali maslac, jaja, vaniliju, mentu te mlijeko i kakao. Tijesto smo dobro izradili mikserom, zatim smo male papirnate čašice punili tijestom i odozgo posipali grubo mljevenom čokoladom. Pekli smo na 180°C oko 15 minuta.
Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt