Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Formula najboljeg preljeva za salate je u omjeru umaka 3:1

Formula najboljeg preljeva za salate je u omjeru umaka 3:1
1

Matematika okusa: Kao baza umaka vinaigrette je dobar omjer ulja i octa koji mora biti 3:1, a da bi bio ukusniji preljev treba odstajati, no ne u hladnjaku jer se stisne

Vinaigrette je preljev za salate koji se jednostavno priprema, ali kako ulje ne bi ostalo na vrhu, a ocat na dnu, važno ga je dobro izmiješati.

Najučinkovitiji način je miješanje ulja i octa u blenderu. Ako nemate blender, možete koristiti staklenu ili zdjelu od nehrđajućeg čelika (nemojte koristiti aluminijsku posudu - kiselina u octu može reagirati s aluminijem stvarajući metalni okus). Možete čak i staviti sve sastojke u čistu staklenku ili bocu i protresti dok se ne promiješa, a pomoći će i pjenjača. 

Glavno pravilo je dobar omjer ulja i octa koji treba biti 3:1. Najbolji način za testiranje okusa vinaigrettea je umočiti komad salate, otresti višak i kušati prije nego što začinite svu salatu. Različite vrste octa imaju različite okuse tako da je omjer ponekad potrebno prilagoditi, no bilo koje biljno ili ulje za salatu dobro je za izradu osnovnog vinaigrettea. Jedna od najčešćih varijacija je da se ulje za salatu zamijeni maslinovim uljem i u tom se slučaju koristi ekstra djevičansko. U pravilu se koristi i bijeli vinski ocat. No, kao i kod ulja, danas na tržištu postoje razne vrste pa su mogućnosti bezbrojne – balzamički ocat s voćnim okusima, jabučni, rižin ocat... Balzamički ocat, sladak i odležan u posebno tretiranim drvenim bačvama, jedan je od najboljih koji se može pronaći. 

Limunov sok odličan je dodatak vinaigretteu. U svakom slučaju, možete koristiti sve vrste sokova za vinaigrette  - iako se agrumi poput limuna, limete i naranče koriste najčešće zbog visoke kiselosti. Sok od naranče, osim kiselosti, dodaje i slatkoću. Sokovi se obično koriste za nadopunjavanje i jačanje octa umjesto da ga u potpunosti zamijene.Jednostavan vinaigrette ne treba više začina od malo soli i svježe mljevenog bijelog papra. Dodaju se i mljeveni češnjak, luk, ljutika te crni papar, celer, paprika i drugi. Ostali sastojci, kao što su senf ili Worcestershire umak, također se često dodaju. 

Med je izvrstan dodatak za vinaigrette jer daje slatkoću, a to je ponekad dobro za protutežu kiselosti iz octa i dodanih agruma. Uz to, pomaže stabiliziranju emulzije. Vinaigrette s medom ostat će emulzija dulje, a to održava ulje i ocat bolje povezanima. 

Preljev mora odstajati, ali nikako u hladnjaku

Što je ulje hladnije, teže je napraviti preljev za salatu, upozorava Zdravko Perić, stručni suradnik portala gastro.hr. Nakon što je vinaigrette gotov dobro ga je pustiti da odstoji, pogotovo kad se ide dalje od osnovne formule te dodaju sastojci kao što su sjeckani luk, češnjak i začinsko bilje. U idealnom slučaju vinaigrette se napravi unaprijed pa ostavi da odstoji od 1 do 3 sata, ali ne u hladnjaku.   

Crni preljev 

Pomiješajte bučinovo ulje i popržene sjemenke sezama te malo sojina umaka. Posolite i popaprite. 

Preljev od limuna

Sok od limuna pomiješajte s žličicom šećera, češnjem češnjaka, soli i paprom te šest žlica maslinova ulja. 

Umak od meda i senfa

Izmiksajte 50 ml ulja, 2 žlice soka od limuna, češanj češnjaka te žlicu meda i senfa. Začinite solju i paprom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1