Salata s fino začinjenim dresingom od korijandra i limete može biti odličan prilog uz pečeno meso, no dresing može biti odličan i za marinadu pilećeg odreska koji pripremate za roštilj
Ova salata od kupusa i kelja će vas oduševiti!
Nevjerojatno je kako obična salata od tanko rezanog povrća sa savršenim dresingom može dobiti savršeni okus i postati sjajan prilog za niz varijanti jela od mesa koje spravljate za ručak ili večeru, piše Tara 'Teaspoon' Bench, bivša urednica časopisa o hrani i stilistica Marthe Stewart, u svojoj novoj kuharici Live Life Deliciously. Njen je prijedlog salata od kelja i kupusa.
POGLEDAJTE VIDEO: Fine hrskave rotkvice
Pokretanje videa...
- Kelj narežem na tanke kriške, a zatim ga pustim da se marinira nekoliko minuta. Ocat omekšava izdašne, krstaste listove i čini ih nježnima, a opet hrskavima - kaže. Kruna ovog jela je domaći preljev od korijandra i limete.
- Taj je preljev odličan i savršeno uravnotežen. Svaka salata postaje neodoljiva kad vam je ovaj preljev pri ruci, možete ga preliti preko bilo čega zelenog u zdjeli, pa čak i za marinadu pilećeg odreska za roštilj. A salatu od kelja možete koristiti kao posebno jelo, odnosno salatu, ili kao dodatak za tacose, s crnim grahom i piletinom s roštilja.
Evo recepta:
Salata od kelja i kupusa s rotkvicama
(za 4 do 6 porcija)
Sastojci:
- 3 šalice sitno narezanog i nasjeckanog kelja kojem ste uklonili debelu stabiljku iz sredine
- 1½ šalice tanko narezanog kupusa
- 1 šalica tanko naribane ili sitno sjeckane mrkve
- ½ šalice tanko narezane rotkvice
- ½ šalice prepečenih sjemenki bundeve
- umak od korijandra i limete
Priprema:
U veliku zdjelu stavite kelj, kupus, mrkvu, rotkvicu i sjemenke. Prelijte s nekoliko žlica dresinga. Ostavite da salata odstoji 10 minuta, a zatim prelijte dodatnim dresingom i poslužite.
Dresing od korijandra i limete
(za jednu šalicu)
Sastojci:
- ¼ šalice svježeg soka limete
- 2 žlice jabučnog octa
- ¼ žličica kajenskog papra
- ½ žličica mljevenog kima
- ¼ žličica košer soli
- 1 žlica meda
- 2 žlice nasjeckanog korijandra
- ⅔ šalice ulja avokada
Priprema:
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja, dok se dobro ne sjedine. Polako dodajte ulje uz stalno miješanje. Poslužite ili čuvajte u pokrivenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana ili u hladnjaku do 3 tjedna. Ako je dulje stajalo, samo dobro promiješajte prije posluživanja, donosi portal MindBodyGreen.