Ovaj kolač idealan je odabir za ove jesenske dane, a kako jabuka sada ima u izobilju, šteta je ne iskoristiti priliku i ne napraviti ga. Možete ga poslužiti i toplog i ohlađenog, kako više volite
Fine kocke od prhkog tijesta sa sirom, jabukama i bademima
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 75 g maslaca
- 25 g mljevenih badema
- hladna voda
- 3 veće jabuke
- mango
Nadjev:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 400 g svježeg kravljeg sira
- 40 g škrobnog brašna
- malo soli
- naribana korica limuna
- posipano mrvičasto tijesto: 125 g brašna, 100 g šećera, prstohvat soli i mljevenog cimeta, 75 g maslaca
Priprema:
Korak 1: Premažite četvrtasti lim maslacem i pospite brašnom. Umijesite brzo prhko tijesto od ohlađenih listića maslaca, brašna, badema i onoliko hladne vode koliko je potrebno kako bi se svi sastojci slijepili. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, položite u kalup i pritisnite kako bi se kalup dobro obložio.
Korak 2: Ostavite na hladnome 15 minuta. Pomiješajte maslac sa šećerom, dodaje mu jaja, sir, škrobno brašno i limunovu koricu. Premažite ohlađeno tijesto u kalupu nadjevom od sira. Po njemu posložite na kocke sjeckani oguljeni mango i jabuke.
Korak 3: Pomiješajte brašno sa šećerom, solju i cimetom. Rastopite maslac i dodajte ga brašnu kap po kap, neprestano miješajući. Od tijesta rukama zgnječite mrvice za posipavanje. Zagrijte pećnicu na 200 °C stupnjeva i pecite kolač 25 minuta, dok ne postane zlatnožute boje.