S ovim receptom oduševit ćete goste i ukućane. Do izražaja će doći i sva raskoš aroma. Gljive poslužite tople, a po želji ih posujte i svježim bosiljkom
Fina večera: Gljive punjene kozjim sirom i sušenim rajčicama će oduševiti ukućane
Šampinjoni, sušene rajčice i kozji sir su među namirnicama koje nije teško nabaviti, a mnogi ih ionako imaju u hladnjaku. Iako je u osnovi ovaj recept vegetarijanski, u smjesu za punjenje možete dodati slaninu, šunku ili komadiće piletine, piše Gimmesomeoven.
POGLEDAJTE VIDEO: Recepti Suzy Josipović Redžepagić
Pokretanje videa...
Sastojci:
- 20 velikih šampinjona
- 3 žlice maslinovog ulja
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 1/3 šalice krušnih mrvica
- 2 mlada luka, tanko narezana s bijelim i zelenim dijelovima
- 4 režnja sitno sjeckanog češnjaka
- 120 gr krem sira
- 60 gr kozjeg sira
- 1/4 šalice sitno nasjeckanih sušenih rajčica
- 1/4 šalice prženih pinjola
- 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
Stavite rešetku na lim za pečenje i poprskajte uljem. Pažljivo izvadite i prebacite peteljke gljiva na dasku za rezanje i sitno nasjeckajte. Složite klobuke šampinjona na pripremljenu rešetku sa šupljinom okrenutom prema gore. Pokapajte gljive ravnomjerno žlicom maslinovog ulja i ravnomjerno začinite crnim paprom i prstohvatom soli.
Prepecite krušne mrvice. Zagrijte žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mrvice i miješajte da se sjedini. Pecite kratko, dvije do tri minute, često miješajući, dok ne porumeni. Prebacite mrvice u zdjelu. Obrišite tavu da uklonite preostale mrvice pa zagrijte preostalu žlicu ulja na srednje jakoj vatri.
Dodajte bijele dijelove mladog luka i pirjajte tri minute, povremeno miješajući. Dodajte češnjak i nasjeckane peteljke gljiva i pirjajte još tri do pet minuta dok ne omekšaju. Maknite tavu s vatre. Pomiješajte smjesu češnjaka i gljiva, krem sir, kozjeg sira i sušenih rajčica, pinjole i bosiljak te dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Malom žlicom ravnomjerno grabite smjesu za punjenje u pripremljene klobuke šampinjona, utiskujući fil u šupljine. Gljive potom naopako umočite u smjesu s mrvicama tako da prekrije nadjev, a zatim stavite gljive natrag na rešetku. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok klobuci gljiva ne omekšaju. Gljive poslužite tople, po želji posute svježim bosiljkom.