Jednostavno i tanko izvaljano tijesto podloga je za nevjerojatno maštovitu igru koja počinje onog trenutka kad razmišljate želite li danas pojesti slani ili slatki tart
Fina pita 'bez poklopca' - brza delicija u slanoj i slatkoj verziji
Tart je, najednostavnije rečeno, “otklopljena” okrugla pita. Na sloj prhkog tijesta slaže se slatki ili slani nadjev i tako se peče - jednostavno da jednostavnije ne može, a ako kupite gotovo prhko tijesto, još je brže. Ali kad imate vremena, umijesite rukama ili u mikseru tijesto od šalice i pol brašna, četvrt žličice soli, devet žlica nezasoljena maslaca, dva žumanjka i četiri žlice hladne vode. Umijesite tijesto i odložite ga na hladno barem pola sata prije valjanja. Brzo je gotovo, ali što je još važnije, tako svom tartu možete dodati i vlastiti dodir, u obliku, recimo, malo naribana parmezana, za slane varijante ili žlice kakaa za slatke. Umjesto pojma tart za isto ćete jelo često čuti i nazive flan, quiche ili pita, pie, koja se ipak češće koristi u SAD-u nego u nas.
Ali i u Italiji se jede slično jelo crostata, rustikalna varijanta otvorene voćne pite, i to od sredine 15. stoljeća. I Nijemci uživaju u sličnom jelu - zwiebelkuchenu, tartu s lukom, a u Švicarskoj se često jede tart od sira gruyerea. Prema onome što je nađeno među prvim zapisima o kulinarstvu iz srednjeg vijeka, zaključuje se da su prvi tartovi bili punjeni samo mesom, te da su se tek poslije počele uvoditi nove namirnice za punjivo. Sve vrste voća, sirevi, povrće, začinsko bilje, jaja i vrhnje..., sve to može biti polazište za izvrstan međuobrok ili desert.
Ako vam se jede tart, možete pripremiti ručak koji se sastoji samo od toga jela. Najprije pogledajte što vam ostalo u hladnjaku: malo poriluka, svježeg sira, kriška-dvije pancete, malo vrhnja i nekoliko jaja... Bit će to odlično predjelo od kojeg neće ostati niti mrvice. Ako vam je ostalo brokule ili prokulica, narežite ih pa dodajte i njih, a možete iskoristiti i ostatke blitve, špinata ili dimljena lososa. A za desert poslužite slatki tart s nekom kremom od jaja i vrhnja, recimo. Royal, s kruškama ili “srodnik“, tart tartine, naopaku pitu koja se peče s tijestom prema gore, a poslužuje preokrenuta. Tako voće skriveno ispod nje postaje božanstveno sočno i ukusno.
Tart s čokoladom
Sastojci: 2 šalice brašna, 3 žlice šećera, 1/4 žličice soli, 3/4 šalice maslaca, 1 jaje, 2 žlice vode, 1 šalica punomasnog slatkog vrhnja, 1/2 šalice mlijeka, 1 1/2 šalice nasjeckane čokolade, 2 žlice šećera, 1/4 žličice soli, 2 veća jaja
Priprema:
Za tijesto izmiješajte prosijano brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i mijesite dok ne dobijete ujednačene mrvice. Potom dodajte žumanjke i vodu te mijesite zajedno dok dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte kuglu i pustite da odmori u hladnjaku 30 minuta.
Potom ga razvaljajte u krug i uz pomoć valjka smjestite u okrugli kalup. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Prekrijte folijom i sipajte suhi grah po površini da drži tijesto. Pecite oko 30 minuta i još osam bez graha i folije. Za punjenje zagrijte vrhnje, maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se posve ne rastopi.
Dodajte šećer i sol te miješajte dok se ne poveže. Umutite jaja i primiješajte ih čokoladi. Ulijte mješavinu na ohlađeni tart i pecite na 190 Celzijevih stupnjeva 15 do 20 minuta, dok površina postane kruta i sjajna.
Slani tart sa špinatom
Sastojci: Paket gotovog prhkog tijesta, 2 žlice maslaca, 1/2 glavice luka, 2 češnja češnjaka. 2 jaja, 1 šalica ricotta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/4 žličice crvene paprike, svježe mljeveni crni papar, sol, 2 šalica blanširana špinata (svježega ili odmrznutoga), 2 žlice naribana sira prema izboru
Priprema:
Obložite tijestom kalup za pečenje, nabodite ga vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. U tavi rastopite maslac na laganoj vatri, dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih svijetlo popržite. Smanjite vatru i maknite na stranu.
U većoj zdjeli umutite jaja, ricottu, muškatni oraščić, crvenu papriku, crni papar i sol. Kad dobro promiješate, dodajte špinat i naribani sir. Tijesto pečeno do pola izvadite, ohladite i prelijte pripremljenim nadjevom.
Vratite tart u pećnicu i pecite još 30 do 40 minuta. Kad se nadjev zažuti, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi desetak minuta. Režite kriške i odmah poslužite.
Pita s kremom od sira
Sastojci: Paket gotovog prhkog tijesta, 1 glavica luka, vezica bosiljka, 1 mala butternut tikva, sol, papar, 400 g kremastog sira, 2 dl slatkog vrhnja za šlag, sol, papar, žličica hrena
Priprema:
Tijesto zagrijte na sobnu temperaturu i režite male krugove, koje utisnete u kalupiće za tartiće. Svaki tartić nabodite vilicom, prekrijte folijom, uspite u njega mao graha i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva na oko 20 minuta.
Potom maknete grah i zapečete još oko pet minuta i izvadite iz pećnice. Butternut tikvu očistite, narežite na kriškice, posolite, premažite maslinovim uljem i ispecite u pećnici. Vrhnje istucite u šlag i pomiješajte ga sa sirom.
Posolite i popaprite prema želji i umiješajte žličicu svježe naribana hrena. Dobro promiješajte i tom kremom punite ohlađene kalupiće tijesta. Na vrh položite kriškicu luka, pečene tikve i po nekoliko listića bosiljka.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!