Svi vole guste kremaste juhe, a juha od Butternut tikve je iznenađujuće okrepljujuća kad joj se doda kiselo vrhnje i čili. Ako ste spremni za neke nove okuse, isprobajte ovaj recept
OKREPLJUJUĆI RECEPT
Fina jesenska juha od butternut tikve će razbuditi vaša osjetila
Sastojci:
- 1 Butternut tikva od 1 kg, oguljena i očišćena od koštica
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica maslaca
- 2 glavice luka, narezane na kockice
- 1 češanj češnjaka, tanko narezan
- 2 blaga crvena čilija, bez koštica i sitno nasjeckana
- 850 ml vrućeg temeljca od povrća
- 4 jušne žlice kiselog vrhnja, plus malo za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C klasičnu, 200°C (ventilator).
- Meso Butternut tikve narežite na velike kockice, promjera oko 4 cm. Premažite lim s jednom jušnom žlicom maslinovog ulja i istresite na njega kockice tikve.
- Pecite 30 minuta, okrenite kockice jednom tijekom pečenja, dok ne postanu zlatne i mekane.
- Dok se tikvice peku, otopite 1 jušnu žlicu maslaca s preostalom 1 žlicom maslinovog ulja u velikom loncu, a zatim dodajte 2 glavice luka narezane na kockice, 1 tanko narezan češanj češnjaka i 3/4 od 2 sitno nasjeckana crvena čilija.
- Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri 15-20 minuta dok luk potpuno ne omekša.
- Izvadite kockice tikvica iz pećnice i dodajte ih maslacu i maslinovom u velikom loncu. Promiješajte i dodajte još 850 ml vrućeg povrtnog temeljca i 4 žlice kiselog vrhnja, a zatim miješajte štapnim mikserom dok juha ne postane gusta i ujednačena.
- Juhu poslužite u dubokim tanjurima, posutu s malo čili papričica i poprskanu s kiselim vrhnjem, piše Good Food.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku