Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo kako sami sebe sabotiramo kada smo blizu velikog uspjeha

Evo kako sami sebe sabotiramo kada smo blizu velikog uspjeha

Kad vjerujemo da su izgledi za pobjedu jako veliki, izgledi za samosabotažu i gušenje pod pritiskom tih očekivanja eksponencijalno rastu, utvrdili su znanstvenici

VIDEO

Jeste li kad razmišljali o tome zašto u situacijama u kojima nam je uspjeh jako važan – primjerice na važnom sportskom natjecanju, u izvedbi važnog posla o kojem nam može ovisiti karijera i slično  – ponekad izostaje vrhunska izvedba? Novo istraživanje (Smolder et al., 2024.) pokazalo je kako scenariji u kojima očekujemo vrhunski „jackpot“, ometaju izvedbu, jer dovode do toga da frontalni režnjevi u mozgu postanu preaktivni i ometaju motorički korteks koji se u isto vrijeme treba pripremiti za optimalnu izvedbu, piše Psychology Today. 

POGLEDAJTE VIDEO: Antonio uživa u sviranju violine, ne razmišlja o konkurenciji

Pokretanje videa...

Antonio je glazbeno čudo od djeteta, prošao je u finale prestižnog svjetskog natjecanja 07:16

Krajnje pojednostavljeno - kad vjerujemo da su izgledi za veliku pobjedu iznimno veliki, izgledi za samosabotažu i gušenje pod pritiskom očekivanja pobjede eksponencijalno rastu. Teniska legenda Arthur Ashe, ovaj je sindrom svojedobno nazvao "paralizom koju izaziva pretjerana analiza", što je možda i najprecizniji opis stanja. 

Studija baca svjetlo na to zašto je tako lako iznervirati se tako da se jednostavno smrznemo, ili zablokiramo, u situacijama kad je u igri visoki ulog i vrijedna nagrada. Naime, autor Adam Smolder i kolege pronašli su 'ključnu točku' u obliku obrnutog slova U, između sitnih nagrada i onoga što doživljavamo kao 'jackpot' nagradu, koja pokreće motivaciju i uzbuđenje tako da se frontalni režnjevi u mozgu stegnu i ometaju optimalnu izvedbu. U istraživanju provedenom među sportašima pokazalo se da, u situacijama kad je potencijalna nagrada iznimno visoka, neuralni mehanizmi povećavaju vjerojatnost da će se sportaš iscrpiti i njegova izvedba posustati.

- Otkrili smo da povećanje vrijednosti nagrade tjera neuralnu aktivnost tijekom pripreme pokreta u zonu optimalne izvedbe, a zatim i izvan nje, pišu autori, iz čega su zaključili da neuralni signali nagrade i motoričke pripreme međusobno djeluju u motoričkom korteksu (MC) na način koji može objasniti zašto se gušimo pod pritiskom. Ovi nalazi su u skladu s Yerkes-Dodsonovim zakonom, koji pretpostavlja da se razine performansi povećavaju u ovisnosti od uzbuđenja, ali samo do određene točke, dok se u situacijama kad je stanje uzbuđenja previsoko ili prenisko, događa 'smrzavanje'. 

Kako se pripremiti za prvu bračnu noć: Smanjite očekivanja
Kako se pripremiti za prvu bračnu noć: Smanjite očekivanja

Otpustite očekivanja da si olakšate

Što možemo učiniti u situaciji kada su ulozi visoki, a želimo osvojiti zlatnu medalju, uspješno odraditi posao karijere, ili uspjeti u razgovoru za bolje plaćeni posao koji nam se čini savršenim? Istraživači sugeriraju da je najbolji način da otpustite očekivanja i tako 'oslobodite' svoje frontalne režnjeve pretjeranog razmišljanja, kako ne biste podlegli tom pritisku. 

Kao što jedan od autora studije, Aaron Batista, objašnjava: 

- Da bi ljudi imali koristi od naše studije, trebali bi pronaći ravnotežu između samosvijesti i samokontrole, i naći načina da se opuste kad vrijednost nagrade poraste, čak i kad su prirodno skloni da se u takvim situacijama blokiraju – kaže. Bitno je osloboditi izvršne funkcije frontalnih režnjeva vašeg mozga, tako što ćete zaustaviti pretjerano razmišljanje o nagradi. Otpustite razmišljanja o nagradi i opustite se, jer to omogućava da se priprema za akciju aktivira 'odozdo' - od malog mozga, koji je zapamtio naše dobre izvedbe i omogućava da se za njih pripremimo na autopilotu. 

Prijatelji očekuju previše od vas? Evo kako se treba postaviti
Prijatelji očekuju previše od vas? Evo kako se treba postaviti

- Kad se sportaši guše od želje da osvoje medalju, motorička koordinacija nerijetko im postaje poremećena, a pokreti mišića gube glatkoću. Zato nerijetko počinju 'petljati' na terenu, ispuštaju loptu, čine dvostruke pogreške i promašuju udarac loptom. Sposobnost gracioznog nastupa pod pritiskom zbog visokih uloga ukorijenjena je u automatskom mišićnom pamćenju koje se čuva u malom mozgu. Ako se uspijete odmaknuti od razmišljanja o nagradi to će omogućiti da mali mozak 'odradi' pripremnu aktivnost u motornom neokorteksu koja je potrebna za automatsko pomicanje mišića, što bi moglo olakšati nastojanja da postignete cilj, pojašnjavaju znanstvenici. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Trik za odabir prave veličine pri kupovini: Treba vam flomaster
BEZ IKAKVE MUKE

Trik za odabir prave veličine pri kupovini: Treba vam flomaster

Stručnjakinja za šoping, Kendra je na TikToku snimila svoju nogu i ruku u automobilu, na svakoj je imala malu oznaku napravljenu flomasterom, a ovim trikom nikad nije pogriješila veličinu