Martha Stewart savjetuje, kad god je to moguće, da na protvan stavite papir za pečenje, jer će se tako manje zaprljati i uklanjanje ostataka hrane bit će lakše
Evo zašto nije pametno protvan staviti u perilicu, a tu su i trikovi kako ga očistiti bez ribanja
Nikad ne stavljajte protvan u perilicu posuđa, iako ćete biti u velikom iskušenju da to napravite. Naime, to bi protvan moglo oštetiti, posebno ako je od aluminija, kaže Martha Stewart, stručnjakinja za čišćenje iz SAD-a.
POGLEDAJTE VIDEO Trikovi za čišćenje doma:
Pokretanje videa...
Pojasnila je.
- S vremenom će metal, osobito aluminij, izgledati pocrnjelo, flekavo i još uvijek prekriven mrljama zbog topline te sadržaja minerala i kemikalija koje se nalaze u tabletama za pranje - dodala je.
Želite li očistiti pošteno protvan tako da na njemu ne ostane zalijepljene hrane, pomiješate jednu žlicu sode bikarbone s dvije žlice vodikovog peroksida. To rasporedite na protvan i ostavite neka stoji dva sata. Potom istrljajte spužvicom i isperite.
Možete to napraviti i ovako:
- Pospite soda bikarbonu po protvanu.
- Na to pažljivo nanesite sloj vodikova peroksida.
- Na vodikov peroksid posipajte soda bikarbonu.
- Ostavite da odstoji oko dva sata, ovisno koliki je sloj tvrdokorne prljavštine.
- Obrišite protvan grubljom spužvom ili krpom pa isperite vodom.
Vodikov peroksid možete zamijeniti jednakom količinom bijelog octa.
Postoji još jedan način
U ovom slučaju se sudoper začepi i u njega se stave jednaki dijelovi soda bikarbone i octa. Ulije se vruća voda pa prljavi protvan potopi u to i ostavi oko 40 minuta.
Martha savjetuje, kad god je to moguće, da na protvan stavite papir za pečenje, jer će se tako manje zaprljati i uklanjanje ostataka hrane bit će lakše, prenosi The Sun.