Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Evo zašto ne bi trebali koristiti štapiće s vatom za čišćenje ušiju

Evo zašto ne bi trebali koristiti štapiće s vatom za čišćenje ušiju

Liječnici upozoravaju kako štapići s vatom nisu pomoć u čišćenju uha, već upravo suprotno - mogu izazvati brojne zdravstvene probleme i ozljede, pa preporučuju da ih ne koristite

VIDEO

Ušni vosak može biti neugodan i ružan, ali ima važnu funkciju u tijelu pomažući u zaštiti ušnih kanala od infekcija, vlage, ozljeda i stranih tijela. Također pomaže u čišćenju ušiju - objašnjava Amy Sarow, doktorica audiologije i članica Zdravstvenog savjetodavnog odbora Forbesa.

POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Lana Kovač Bilić o tinitusu

Pokretanje videa...

Dr. Lana Kovač Bilić o tinitusu 00:35

- Uho se samo čisti. Djeluje poput prirodne pokretne trake, gurajući vosak i nečistoću prema van prema ulazu u ušni kanal. Kada u uho unesemo strano tijelo poput štapića s vatom, mogu se javiti neželjene posljedice u obliku ozljeda budući da štapići s vatom mogu ozbiljno oštetiti bubnjić i ušne kosti.  - ističe dr. Sarow za BestLifeOnline.

1. Možete gurati vosak dublje u uho

Možda se čini kontraintuitivnim, ali Sarow kaže da štapići često guraju vosak dublje u uši umjesto da uklone višak nečistoće. Ona upozorava da se redovitim guranjem voska u ušni kanal može stvoriti čep. Osobito je čest kod starijih ljudi, budući da ušni vosak ili cerumen postaje tvrđi kako starimo. Simptomi uključuju gubitak sluha, bol u uhu, vrtoglavicu, zujanje u ušima ili osjećaj punoće u ušima.

Naši liječnici: Uši je dovoljno čistiti vodom dok peremo kosu, nikako štapićem u dubinu uha
Naši liječnici: Uši je dovoljno čistiti vodom dok peremo kosu, nikako štapićem u dubinu uha

2. Možete ozlijediti bubnjić.

Sarow nadalje upozorava da je poznato da štapići s vatom uzrokuju ozljede, osobito ako ih gurnete preduboko u ušni kanal.

- Imala sam pacijente koji su dolazili u ordinaciju koji su se nečeg prestrašili dok su koristili štapiće za uši, a zatim su slučajno probušili bubnjić - kaže Sarow dodajući kako je nerijetko u čekaonicama viđala ljude koji su, čekajući na pregled, čistili uši štapićima.

- Također, to se može vidjeti po svježim ranama u njihovim ušnim kanalima prilikom pregleda ušiju otoskopom. Agresivna uporaba pamučnih štapića može uzrokovati krvarenje ili iritaciju, što može dovesti do infekcije - upozorava Sarow.

3. Možete prouzročiti svrbež uha

Još jedna česta posljedica korištenja štapića s vatom za uklanjanje cerumena je svrbež.

- Testovi su pokazali da cerumen ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Ako uši nemaju dovoljno ušnog voska, vjerojatno će vas svrbjeti i osjećat ćete neugodu -  objašnjava Sarow i napominje je vosak u ušima važan i za očuvanje prave količine vlage u ušnim kanalima.

- Uklanjanje previše voska ili njegovo guranje dublje na jedno koncentrirano područje može uzrokovati suhoću i iritaciju - upozorava Sarow.

Ovako zvuči crna rupa: NASA po prvi puta objavila audio snimke prilagođene ljudskom sluhu
Ovako zvuči crna rupa: NASA po prvi puta objavila audio snimke prilagođene ljudskom sluhu

Kako čistiti uši

Iako neki stručnjaci kažu da je u redu pažljivo koristiti štapić s vatom za čišćenje vanjske strane ušiju, nikada ih ne biste trebali koristiti za čišćenje ušnog kanala. Umjesto toga, Allergy & ENT Associates preporučuje sigurniju alternativu, a to je korištenje mokre krpe. Njihovi stručnjaci kažu da je sve što trebate učiniti toplom i mokrom krpom očistiti vanjski dio uha.

- Kada završite, upotrijebite drugu krpu za pranje ušiju. Korištenje krpe za pranje ušiju dobar je, proaktivan način da održite čistoću ušiju i spriječite infekciju uha - kaže Sarow.

Ako nakon toga višak voska nastavi izazivati nelagodu, oštećenje sluha ili druge simptome, vrijeme je da razgovarate sa svojim liječnikom.

Ako baš morate očistiti uši, onda to napravite na ovaj način
Ako baš morate očistiti uši, onda to napravite na ovaj način
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla