Unutar našeg doma imamo veliku ljekarnu s prirodnim lijekovima koje često zanemarujemo. Mnogi od začina koje svakodnevno koristimo za kuhanje imaju nevjerojatna ljekovita svojstva
Evo zašto je dobro svako jutro pojesti med s češnjakom na prazan želudac - i tako 7 dana
Bijeli luk i med smatraju se prirodnim antibioticima. Te dvije namirnice u kombinaciji čine izvrstan prirodni lijek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripe i drugih bolesti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
![Sladoled od plastike](https://img.24sata.hr/HBckcRkQjVZoswc3pokVAcis2Os=/880x587/smart/media/images/2023-39/2023-09-27t090028z-1383111997-rc23b3ar3bsv-rtrmadp-3-science-pollution-plastic-food.jpg)
Spojevi sumpora u češnjaku i nutrijenti u medu djeluju antikoagulantno i tonizirajuće na vene, sprječavajući nastanak tromboze i proširenih vena. Alicin u češnjaku detoksificira krv, uklanja višak kolesterola i regulira trigliceride.
Najbolje je što ovu smjesu možete zapakirati i čuvati duže vrijeme kako bi vam uvijek bila pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate 7 dana zaredom kako bi osjetili nevjerojatne rezultate.
Prednosti češnjaka i meda
Češnjak nije samo savršena opcija kada se radi o dodavanju okusa jelima, on također pruža dugačak popis zdravstvenih dobrobiti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Češnjak ima spoj poznat kao alicin, koji pomaže u snižavanju razine kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.
![](https://img.24sata.hr/ZA2fqO_tS-WPiO_IddMZhkLSgCc=/622x0/smart/media/images/2016-44/dreamstime_xl_49709773.jpg)
Također, češnjak ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim tvarima. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. Prirodni je pojačivač imunološkog sustava koji pomaže u borbi protiv infekcija.
Jedno je istraživanje pokazalo da dnevna doza češnjaka smanjuje broj prehlada za 63%.
Organski ili sirovi med prepun je antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Pun je i vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med također izvrsno pomaže kod probave. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju razine kolesterola i izvrstan je izvor energije za tijelo i um. Također pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamjenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunološkog sustava.
![](https://img.24sata.hr/crFwf8luNG_j2rgDR9wKNEl5AAo=/622x0/smart/media/images/2018-38/med_47802768_m.jpg)
Recept za češnjak i med
Uzmite nekoliko režnjeva češnjaka, ali nemojte ih oguliti do kraja, već samo uklonite prvi sloj, onaj koji na kraju drži sve režnjeve zajedno. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu. Možete koristiti prethodno dezinficiranu posudu za pekmez. Na kraju teglu punu češnjaka prelijte organskim medom. Žlicom uklonite mjehuriće. Sada ga samo trebate ostaviti u hladnjaku ili u ormariću, na sobnoj temperaturi, nekoliko dana prije konzumiranja.
Ako je staklenka pravilno zatvorena svaki put kada unesete malo smjese, može trajati i do 2 godine.
Savjeti i upozorenja
Savjet: Kako biste izvukli najviše koristi od češnjaka, uvijek ga trebate koristiti sirovog. Kuhanje češnjaka smanjuje njegova nutritivna svojstva.
Upozorenje: Američka klinika Mayo je identificirala konzumaciju meda tijekom prve godine života kao faktor rizika za botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu unutar gastrointestinalnog trakta. Ne zaboravite posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja mješavine, donosi ecocolmena.