Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo zašto je dobro piti vodu s medom i limunom svako jutro

Evo zašto je dobro piti vodu s medom i limunom svako jutro

Za dobro zdravlje trebaju vam šalica tople vode, dvije žlice svježe iscijeđenog soka od limuna i žličica meda - redovitim ispijanjem tog napitka ojačat ćete imunitet i biti zdraviji

VIDEO

Ljudi sve više računa vode o izboru zdravih namirnica i napitaka, pogotovo kad je u pitanju ono što konzumiramo rano ujutro, prije prvog obroka, ili tijekom njega. Tako se mnogi pomalo vraćaju starom narodnom receptu koji kaže da čaša vode s medom i limunom natašte može učiniti čuda za zdravlje. Bez sumnje, riječ je o skromnoj, ali vrlo moćnoj kombinaciji koja itekako može doprinijeti tome da poboljšate svoje ukupno zdravlje, piše indijski Times.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Moćni limun čisti jetru, pomaže u učenju i štiti od od gripe i prehlade 00:57

Donosimo 5 razloga za to: 

1. Snaži imunitet 

Vitamin C podržava funkcioniranje imuniteta i djeluje kao moćni antioksidans koji štiti stanice od oksidacijskog stresa, pa time sprječava pojavu niza bolesti. Osim toga, vitamin C stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji su ključni u obrani organizma od niza infekcija. Med, s druge strane obiluje vitaminima i mineralima, a prirodni šećer koji sadržava doprinijet će podizanju energije organizma. Kombinacija ova dva sastojka podiže hidrataciju organizma, poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari te ubrzava detoksikaciju organizma.

2. Poboljšava probavu 

Limunov sok potiče proizvodnju žuči u jetri, što pomaže apsorpciji hranjivih tvari i metabolizmu masti. Med, osim toga, djeluje kao prebiotik, potičući rast dobrih bakterija u crijevima. Tako se ova kombinacija može smatrati korisnom protiv nadutosti i zatvora. 

Ovo su razlozi zašto je dobro svaki dan popiti toplu vodu s limunom odmah nakon buđenja
Ovo su razlozi zašto je dobro svaki dan popiti toplu vodu s limunom odmah nakon buđenja

3. Podržava hidrataciju

Topla voda pomaže hidrataciju organizma, a ugodan okus meda i limuna pomaže da popijemo više tekućine. Tako ćete ujutro lakše popiti punu čašu tog napitka, nego da se natjerate popiti običnu vodu. Dobra hidratacija korisna je za zdravlje kože, regulaciju tjelesne temperature (pogotovo sada kad je vruće) te doprinosi dobrom radu svih tjelesnih funkcija. 

4. Čuva zdravlje kože

Antioksidativni učinak limuna i umirujući učinak meda doprinose zdravlju kože. Limun će pomoći u smanjenju bora, tamnih mrlja i pjega na koži, dok med pomaže zadržavanje vlage i promiče zdrav i blistav ten. Redovnim ispijanjem ovog napitka osigurat ćete da se unutarnje zdravlje odražava i u izgledu vaše kože. 

5. Pomaže u detoksikaciji

Sok od limuna djeluje kao diuretik, pa pomaže izbacivanju otrova kroz urin. Med, s druge strane, snaži jetru, koja je zadužena za uklanjanje otpadnih tvari iz organizma. 

Evo kako napraviti učinkoviti napitak od tople vode, meda i limuna: 

Sastojci: 1 šalica, oko 300 ml tople vode, 2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka, 1 čajna žličica sirovog meda, po izboru: 1/4 žličice kamene soli, ili nekoliko listova mente. 

Fotolia

Priprema: Lagano zagrijte vodu dok ne postane topla, no ne smije uzavreti, jer bi previsoka temperatura mogla poništiti vrijedan učinak i meda i limuna. Iscijedite limun u žlicu, ili direktno u šalicu. Dodajte med i miješajte napitak dok se med ne otopi. I napitak ej spreman za konzumaciju.  

     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO