Evo zašto izazov završavanja Ironmana može biti dobar izbor | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo zašto izazov završavanja Ironmana može biti dobar izbor

Evo zašto izazov završavanja Ironmana može biti dobar izbor

Izbjegavaj dugoročne ciljeve koji ti je netko drugi nametnuo, poput izazova i slično. Trenirati za IRONMAN nije dobro ako je cilj biti bolji od kolege koji te izazvao...

VIDEO

Nakon što znaš zašto vježbati, vrijeme je da si postaviš cilj! Najčešće postavljamo kratkoročne ciljeve, jer se rukovodimo mišlju da je njih jednostavnije postići. Primjer kratkoročnog cilja je trenutno prestati pušiti ili početi trčati u Novoj godini. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Ironman trener Dejan Patrčević nam je dao savjete kako se pripremiti za svoju prvu Ironman utrku 00:54

Od kratkoročnih ciljeva često puno očekujemo u kratkom vremenskom razdoblju i često stvarno ne mislimo ono što i poželimo. Kratkoročni ciljevi tako mogu biti samo Novogodišnje nikad ispunjene želje.

Pretvori u dugoročniji cilj

Umjesto trenutnog prestanka pušenja dugoročni cilj bi bio popraviti funkciju disanja i ojačati imunitet organizma. Početi trčati imalo bi također više smisla ako se cilj definira kao istrčavanje 60 minuta bez da se umoriš i ostaješ bez daha. Moj savjet je da vremenski okvir za ispunjenje dugoročnog cilja bude 18 mjeseci za početnika i 6 mjeseci za osobe koje već imaju iskustva u tom procesu.

Za dugoročni cilj odgovori sebi na slijedeća pitanja:

  • Hoću li trebati podršku i od koga (za ispunjenje svog cilja)?
  • Uklapa li se moj dugoročni cilj u moj životni stil?
  • Što me najviše motivira za postizanje svog dugoročnog cilja?
  • Koji je sportski cilj prvi nakon što postignem svoj dugoročni cilj?
  • Imam li plan B koji vodi istom dugoročnom cilju?

Kompetitivni cilj

Izbjegavaj dugoročne ciljeve koji ti je netko drugi nametnuo, poput izazova i slično. Tenirati za IRONMAN nije dobro ako je cilj biti bolji od kolege koji te izazvao.

Samo tvoj put do cilja

Postoje stotine načina da ostaneš fizički aktivan, ne moraš se prisiljavati na aktivnost u kojoj ne uživaš. Vježbanje ne mora značiti treniranje u grupama ili dizanje utega u sportskim klubovima ili teretanama. Vježba može biti krativno bavljenje sportom poput hodanja, planinarenja ili čak rada u dvorištu (košnja trave, vrtlarstvo). Isprobaj nekoliko različitih aktivnosti dok ne pronađeš onu u kojoj ćeš uživati, tada ćeš vjerojatno ostati pri toj aktivnosti. Ne zaboravi da će se privlačnost određenih oblika vježbanja mijenjati kroz godišnja doba, to je sasvim normalno.

Budi realan i sezonski

Svi bi željeli stalno biti u formi, imati atletska tijela (tonus mišića) i biti prepuni energije tijekom cijele godine, ali čim se razbolimo (prije ili kasnije nas bolest sve zahvati) ljestvicu postavljamo sve niže i niže. Kada nismo realni, kratkoročni ciljevi su ekstremni za naše tijelo i zato ne uspijevamo niti u dugoročnijim ciljevima i ovo je ciklus koji se ponavlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će dobiti novac, a Ribe u braku uživati u putovanju s partnerom
od 30. 6. do 6.7.

Veliki tjedni horoskop: Blizanci će dobiti novac, a Ribe u braku uživati u putovanju s partnerom

Vagama su na pomolu novi projekti ili promjene koje će zahtijevati prekovremeni rad, selidbu u novi radni prostor, pa i brzopotezno, dodatno obrazovanje

Muž me ostavio radi ljubavnice, ali zbog ovog 'trika' se vratio
AFERA NAS JE UNIŠTILA

Muž me ostavio radi ljubavnice, ali zbog ovog 'trika' se vratio

Anonimna žena ispričala je svoju nesretnu sudbinu, te kako ju je nakon deset godina braka nazvala uplakana i trudna muževa ljubavnica. Otkrila je kako se ponijela kad je sve saznala
U ovom kvizu većina neće imati sve točno - Možete li vi uspjeti?
25 IZAZOVNIH PITANJA

U ovom kvizu većina neće imati sve točno - Možete li vi uspjeti?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...