
Poznata nutricionistica kraljevske obitelji i bliska prijateljica princeze Beatrice, Gabriela Peacock, u novom je intervjuu otkrila dob u kojoj žene obično najviše dobivaju na težini
Lifestyle
Komentari 20Poznata nutricionistica kraljevske obitelji i bliska prijateljica princeze Beatrice, Gabriela Peacock, u novom je intervjuu otkrila dob u kojoj žene obično najviše dobivaju na težini
Gabriela (45), koja je u siječnju dočekala svoje četvrto dijete, izjavila je za The Telegraph kako žene najviše nakupljaju kilograme u srednjim četrdesetima – ali ne iz razloga koji se obično navodi. Prema njenim riječima, glavni krivac nije usporavanje metabolizma, već loše prehrambene navike koje se pogoršavaju kako im život postaje užurbaniji.
- Žene uglavnom dobivaju na težini jer im se prehrana pogoršava - objasnila je slavna nutricionistica, čije savjete slijede Jodie Kidd i Joan Collins.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Ono što često čujemo, da se metabolizam znatno usporava u četrdesetima, nije točno. Do toga dolazi tek u znatno kasnijoj dobi - dodala je Gabriela, bivši češki model.
Istraživanja pokazuju da do značajnog usporavanja metabolizma dolazi tek nakon 60. godine, a ne nakon 40., kako se ranije mislilo.
Dok priznaje da u četrdesetima raste sklonost prema udobnijem, ali nezdravijem načinu života, Gabriela ističe da žene u toj dobi često ne stavljaju sebe na prvo mjesto jer su preopterećene poslovnim i obiteljskim obavezama.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+
Uz lošu prehranu, dodala je da na nakupljanje kilograma mogu utjecati i nedostatak vitamina, neravnoteža šećera u krvi te gubitak mišićne mase.
Prema Gabrielinim riječima, kvalitetna mišićna masa ključna je za regulaciju metabolizma – procesa kojim tijelo hranu pretvara u energiju.
- U četrdesetima žene postaju sklonije tjelesnoj neaktivnosti, što dodatno usporava njihov metabolizam - pojasnila je.
Jedan od glavnih uzroka nakupljanja masnog tkiva na području trbuha u srednjim godinama, kaže Gabriela, često je neravnoteža šećera u krvi. Do nje dolazi kada žene ne unose dovoljno proteina, jedu ugljikohidrate na prazan želudac i imaju preduge razmake između obroka.
Kako bi poboljšale prehrambene navike i održale zdravu težinu, Gabriela preporučuje unos više proteina u svakom obroku – uključujući doručak.
- Umjesto da uz jutarnju kavu pojedete pecivo, bolje je posegnuti za jajima, jogurtom, orašastim maslacima ili dimljenim lososom - savjetuje nutricionistica.
Ona sama dan započinje proteinskim shakeom, a zatim doručkuje dva komada bezglutenskog tosta s marmiteom (namaz od kvasca), pržena jaja i krišku avokada.
Za ručak preporučuje kombinaciju nemasnog mesa, jaja, grahorica, orašastih plodova i sjemenki – umjesto teške brze hrane poput burgera i kobasica.
Večera bi trebala biti laganija, a Gabriela svojim klijentima savjetuje da biraju izvore proteina poput ribe ili piletine, u kombinaciji s kvalitetnim ugljikohidratima iz povrća, posebno ako žele održati ili smanjiti tjelesnu težinu.
Uz zdravu prehranu, Gabriela preporučuje i dizanje utega nekoliko puta tjedno kako bi se spriječio gubitak mišićne mase. Također naglašava važnost dodataka prehrani, budući da su nedostaci vitamina B12 i magnezija vrlo česti kod žena u srednjim godinama.
Osim toga, Gabriela savjetuje da pri ruci uvijek imate zdrave međuobroke kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi tijekom dana.
- Većina ljudi postane gladna predvečer i tada unose previše hrane za večeru - objašnjava.
Neki od njezinih omiljenih međuobroka uključuju humus s povrćem i krekere, proteinske shakeove, dvije žlice orašastog maslaca s jabukom ili kruškom, te orašaste plodove i sjemenke.
U ranijem intervjuu Gabriela je otkrila kako njezini klijenti mogu izgubiti do 4 kg u dva tjedna pridržavajući se principa povremenog posta. U svojoj knjizi '2 Weeks to Feeling Great' iz 2021. godine predstavila je dva plana: 4:3 i 16:8.
Dijeta 4:3 podrazumijeva unos 500 kalorija tri dana u tjednu, dok muškarci mogu konzumirati 600 kalorija. Tijekom tri „pažljiva dana” smanjuje se uobičajen unos kalorija za 20%, dok je jedan dan u tjednu potpuno slobodan.
Dijeta 16:8 temelji se na klasičnom povremenom postu – 16 sati dnevno bez hrane (uključujući vrijeme spavanja), dok se obroci raspoređuju unutar osmosatnog razdoblja.
- Uvijek savjetujem klijentima da pogledaju oba plana i odaberu onaj koji im najbolje odgovara - kaže Gabriela.
Ona također naglašava da je važnije obratiti pozornost na omjere nutrijenata na tanjuru, nego na točne veličine porcija.
- Otprilike četvrtina tanjura trebala bi biti kvalitetan izvor proteina, bilo da je riječ o mesu, ribi, peradi, jajima ili biljnim izvorima poput graha, soje, slanutka, leće i mahunarki - pojašnjava, piše Daily Mail.