Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Evo u kojim godinama se žene najviše udebljaju i zbog čega

Evo u kojim godinama se žene najviše udebljaju i zbog čega

Poznata nutricionistica kraljevske obitelji i bliska prijateljica princeze Beatrice, Gabriela Peacock, u novom je intervjuu otkrila dob u kojoj žene obično najviše dobivaju na težini

Gabriela (45), koja je u siječnju dočekala svoje četvrto dijete, izjavila je za The Telegraph kako žene najviše nakupljaju kilograme u srednjim četrdesetima – ali ne iz razloga koji se obično navodi. Prema njenim riječima, glavni krivac nije usporavanje metabolizma, već loše prehrambene navike koje se pogoršavaju kako im život postaje užurbaniji.

- Žene uglavnom dobivaju na težini jer im se prehrana pogoršava - objasnila je slavna nutricionistica, čije savjete slijede Jodie Kidd i Joan Collins.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kolinda Grabar-Kitarović je na protuupalnoj dijeti: Evo kakve benefite ona ima za zdravlje 01:06

- Ono što često čujemo, da se metabolizam znatno usporava u četrdesetima, nije točno. Do toga dolazi tek u znatno kasnijoj dobi - dodala je Gabriela, bivši češki model.

Istraživanja pokazuju da do značajnog usporavanja metabolizma dolazi tek nakon 60. godine, a ne nakon 40., kako se ranije mislilo.

Dok priznaje da u četrdesetima raste sklonost prema udobnijem, ali nezdravijem načinu života, Gabriela ističe da žene u toj dobi često ne stavljaju sebe na prvo mjesto jer su preopterećene poslovnim i obiteljskim obavezama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Prvi znakovi shizofrenije: Ovo su stvari moje morate znati
Prvi znakovi shizofrenije: Ovo su stvari moje morate znati

Uz lošu prehranu, dodala je da na nakupljanje kilograma mogu utjecati i nedostatak vitamina, neravnoteža šećera u krvi te gubitak mišićne mase.

Ključni čimbenici za kontrolu težine

Prema Gabrielinim riječima, kvalitetna mišićna masa ključna je za regulaciju metabolizma – procesa kojim tijelo hranu pretvara u energiju.

- U četrdesetima žene postaju sklonije tjelesnoj neaktivnosti, što dodatno usporava njihov metabolizam - pojasnila je.

Jedan od glavnih uzroka nakupljanja masnog tkiva na području trbuha u srednjim godinama, kaže Gabriela, često je neravnoteža šećera u krvi. Do nje dolazi kada žene ne unose dovoljno proteina, jedu ugljikohidrate na prazan želudac i imaju preduge razmake između obroka.

Kako bi poboljšale prehrambene navike i održale zdravu težinu, Gabriela preporučuje unos više proteina u svakom obroku – uključujući doručak.

- Umjesto da uz jutarnju kavu pojedete pecivo, bolje je posegnuti za jajima, jogurtom, orašastim maslacima ili dimljenim lososom - savjetuje nutricionistica.

Ona sama dan započinje proteinskim shakeom, a zatim doručkuje dva komada bezglutenskog tosta s marmiteom (namaz od kvasca), pržena jaja i krišku avokada.

Za ručak preporučuje kombinaciju nemasnog mesa, jaja, grahorica, orašastih plodova i sjemenki – umjesto teške brze hrane poput burgera i kobasica.

Velika potražnja: Godišnje oko tisuću zahtjeva za registraciju novih dodataka prehrani
Velika potražnja: Godišnje oko tisuću zahtjeva za registraciju novih dodataka prehrani

Večera bi trebala biti laganija, a Gabriela svojim klijentima savjetuje da biraju izvore proteina poput ribe ili piletine, u kombinaciji s kvalitetnim ugljikohidratima iz povrća, posebno ako žele održati ili smanjiti tjelesnu težinu.

Dodaci prehrani i fizička aktivnost

Uz zdravu prehranu, Gabriela preporučuje i dizanje utega nekoliko puta tjedno kako bi se spriječio gubitak mišićne mase. Također naglašava važnost dodataka prehrani, budući da su nedostaci vitamina B12 i magnezija vrlo česti kod žena u srednjim godinama.

Osim toga, Gabriela savjetuje da pri ruci uvijek imate zdrave međuobroke kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi tijekom dana.

- Većina ljudi postane gladna predvečer i tada unose previše hrane za večeru - objašnjava.

Neki od njezinih omiljenih međuobroka uključuju humus s povrćem i krekere, proteinske shakeove, dvije žlice orašastog maslaca s jabukom ili kruškom, te orašaste plodove i sjemenke.

U ranijem intervjuu Gabriela je otkrila kako njezini klijenti mogu izgubiti do 4 kg u dva tjedna pridržavajući se principa povremenog posta. U svojoj knjizi '2 Weeks to Feeling Great' iz 2021. godine predstavila je dva plana: 4:3 i 16:8.

Dijeta 4:3 podrazumijeva unos 500 kalorija tri dana u tjednu, dok muškarci mogu konzumirati 600 kalorija. Tijekom tri „pažljiva dana” smanjuje se uobičajen unos kalorija za 20%, dok je jedan dan u tjednu potpuno slobodan.

Dijeta 16:8 temelji se na klasičnom povremenom postu – 16 sati dnevno bez hrane (uključujući vrijeme spavanja), dok se obroci raspoređuju unutar osmosatnog razdoblja.

- Uvijek savjetujem klijentima da pogledaju oba plana i odaberu onaj koji im najbolje odgovara - kaže Gabriela.

Ona također naglašava da je važnije obratiti pozornost na omjere nutrijenata na tanjuru, nego na točne veličine porcija.

- Otprilike četvrtina tanjura trebala bi biti kvalitetan izvor proteina, bilo da je riječ o mesu, ribi, peradi, jajima ili biljnim izvorima poput graha, soje, slanutka, leće i mahunarki - pojašnjava, piše Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
U Lidlu se pojavio hit čistač za kojim luduje 'pola svijeta', cijena će vas oduševiti
IMA SVE ŠTO TREBATE

U Lidlu se pojavio hit čistač za kojim luduje 'pola svijeta', cijena će vas oduševiti

Zaboravite mokre ruke i namatanje krpe oko drške, s ovim popularnim čistačem sve ide glatko, a navlaka se stavlja za tren zahvaljujući praktičnoj čičak-traci