Uskršnji sendvič sa šunkom, umakom od hrena i jajima jednostavan je za napraviti. Okušajte se ove godine u samostalnoj izradi umaka od hrena koji će biti nemjerljivo finiji nego kupovni...
Evo super ideje za najfinije uskrsne sendviče: Najbolja je šunka kuhana u bijelom vinu
Chef Mario Vešligaj iz novootvorenog mini restorana Dwich na Trešnjevci za nas je složio super sendvič koji možete pripremiti ovih dana kad ogladnike kod kuće ili na poslu - od viška jaja, šunke, i mladog luka, ali i obogaćen umakom od hrena bez kojeg je svaki Uskrs nezaobilazan.
Uskršnji sendvič sa šunkom, umakom od hrena i jajima
Sastojci: hren umak, maslac, vezica mladog luka, manja šunka, sour dough focaccia
Priprema: Focacciu je najbolje kupiti u nekoj od danas dostupnih pekara jer priprema tog kruha zahtjeva dosta vremena. Za ovaj sendvič možete koristit i tzv. rol kuhanu šunku. Ostavite je u vodi da se ohladi preko noći. Kuhajte kad zavrije po kilogramu težine jedan sat na laganoj vatri. Mala tajna za odličan okus šunke je kuhanje u bijelom vinu. Zamijenite trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom s bijelim vinom te dodajte ružmarin list i papar u zrnu.
Narežite šunku, skuhajte tvrdo kuhana jaja te ih narežite na ploške. Razrežite kruh i namažite maslacem, pa pecite na tavi (može i gril tava) da se malo zapeče i dobije notu hrskavosti. Slažite nadjev tako da na obje strane kruha namažete umak od hrena prema željama pa šunku i jaja, te narezan mladi luk. Uz sendvič možete poslužiti još cherry rajčice, rotkvice ili kisele krastavce. Dobar tek!
Uz ovaj sendvič servirajte dva umaka od hrena pa svatko može izabrati koji mu više odgovara.
Umak od hrena s vrhnjem
Sastojci: 100 grama ribanog hrena, 3,5 - 4 dl kiselog vrhnja, malo soli i papra, 2 velike žlice limunovog soka ili octa, pola kavene žličice šećera u prahu.
Priprema: Sitno naribani hren pomiješajte s vrhnjem i šećerom. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat.
Umak od hrena s jabukom
Sastojci: 100 grama hrena, 1,5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne) koju ste skuhali radi drugih potreba, 1 jabuka domaćih sorti, ne Granny
Priprema: Smith i ostale zelene s velikim kiselinama, sol, žličica octa. Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte i probajte. Dosolite ako treba.