Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Evo koliko i kakve kave trebate piti na dan za dugovječnost

Evo koliko i kakve kave trebate piti na dan za dugovječnost

Iznenadit ćete se koliko je šalica kave dnevno optimalno za postizanje najboljih zdravstvenih benefita. Zrna kave sadrže mnoge korisne bioaktivne sastojke, uključujući antioksidanse

VIDEO

Kava je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu, često predstavlja omiljeni jutarnji ritual ili užitak nakon večere. No i dalje postoji uvjerenje da kava nije baš zdrava te da pretjerana konzumacija, posebno u velikim količinama, može biti štetna.

Two young women sitting in a cafe, drinking their morning coffee and surfing the net on smart phones.

Međutim, istraživanja pokazuju suprotno. Ljubitelji kave često su zdraviji i žive dulje od onih koji je ne piju. Iznenadit ćete se koliko je šalica kave dnevno optimalno za postizanje najboljih zdravstvenih benefita.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Jesenski napitci u Kavanaturi 01:34

Koliko šalica kave dnevno podržava dugovječnost?

Nutricionistička istraživanja ponekad nisu dosljedna, ali studije o kavi kontinuirano pokazuju da konzumacija dvije do tri (pa čak i do pet) šalica dnevno može imati pozitivan učinak na životni vijek.

U jednoj studiji iz 2019. godine, istraživači su analizirali podatke iz 21 studije koje su obuhvatile više od 10 milijuna sudionika, ispitujući konzumaciju kave i stopu smrtnosti.

Iako se "stopa smrtnosti od svih uzroka" odnosi na broj smrtnih slučajeva iz bilo kojeg razloga u populaciji, može se koristiti kao pokazatelj dugovječnosti – niže stope smrtnosti obično ukazuju na dulji očekivani životni vijek.

Studija je pokazala da konzumacija tri šalice kave dnevno može smanjiti vjerojatnost smrtnosti od svih uzroka za 13%. Studija iz 2022. godine također je otkrila da ispijanje dvije do tri šalice dnevno smanjuje rizik od smrtnosti i srčanih bolesti, dok je konzumacija četiri do pet šalica dnevno povezana s nižim rizikom od aritmije (nepravilnog rada srca).

Napravite Mjesečevo mlijeko - odlično je za san i opuštanje
Napravite Mjesečevo mlijeko - odlično je za san i opuštanje

Zašto je kava toliko zdrava?

Zrna kave sadrže mnoge korisne bioaktivne sastojke, uključujući antioksidanse poput klorogenske kiseline i drugih polifenola, teobromin, lignane, vitamine B skupine, magnezij i kofein.

Svaki od ovih spojeva ima ulogu u očuvanju zdravlja, ali njihovi učinci mogu biti sinergijski kada se konzumiraju zajedno. Istraživanja pokazuju:

  •     Antioksidansi u kavi mogu poboljšati regulaciju šećera u krvi
  •     Ljudi koji piju više kave obično imaju bolju metaboličku ravnotežu
  •     Kava može usporiti kognitivno propadanje
  •     Polifenoli u kavi poboljšavaju mikrobiom crijeva, potičući rast dobrih bakterija i smanjujući broj potencijalno štetnih
  •     Redovita konzumacija kave povezana je s boljim zdravljem jetre.

Na ovaj način kava može doprinijeti duljem i zdravijem životu.

Kako pripremiti najzdraviju šalicu kave

Priprema savršene šalice kave započinje izborom pravih zrna.

  •     Birajte cijela zrna kave i meljite ih neposredno prije uporabe kako biste zadržali kvalitetu, svježinu i sadržaj antioksidansa.
  •     Tražite organska, fair-trade Arabica zrna.
  •     Odaberite kavu koja je testirana i certificirana kao čista od plijesni, mikotoksina i teških metala, a bogata antioksidansima. Ako pijete puno kave, važno je da bude što kvalitetnija i čišća.

Metode poput hladnog kuhanja i French press-a obično izvlače veće količine antioksidansa, iako su espresso i metode prelijevanja također dobri izbori.

Alzheimerova bolest ranog početka: Neki dobiju dijagnozu već u 30-ima, a ovo su uzroci
Alzheimerova bolest ranog početka: Neki dobiju dijagnozu već u 30-ima, a ovo su uzroci

Vodite računa o tome što dodajete u kavu i birajte opcije s niskim udjelom dodanih šećera. Dodaci poput vlakana ili proteina mogu biti ukusni i zasitni dodatak vašoj jutarnjoj kavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

'Po djecu idem bez grudnjaka, druge mame su prestravljene da ću im ukrasti muževe'
PROBLEM VELIKIH GRUDI

'Po djecu idem bez grudnjaka, druge mame su prestravljene da ću im ukrasti muževe'

U sedmom sam razredu prešla s A-košarice na veliku C-košaricu do kraja godine. Kao dijete to je bilo zadnje što sam željela. Bila bih sretnija s manjim grudima, ispričala je Lyla iz Kanade