Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo kako treba držati ruku dok mjerite krvni tlak - pogrešan položaj daje krive rezultate

Evo kako treba držati ruku dok mjerite krvni tlak - pogrešan položaj daje krive rezultate

Određeni položaji ruku koji se obično koriste za mjerenje krvnog tlaka mogu dovesti do netočnih rezultata. Stručnjaci su objasnili kako treba držati ruku za najbolji rezultat

VIDEO

Nova studija otkrila je da nepravilno položena ruka tijekom mjerenja krvnog tlaka – bilo kod kuće ili u liječničkoj ordinaciji – može rezultirati očitanjima koja su "znatno viša" nego kad je ruka u preporučenom položaju: pravilno poduprta na stolu, s manžetom postavljenom u razini srca.

Dreamstime

To sugerira da nepravilno položena ruka tijekom mjerenja krvnog tlaka može dovesti do pogrešne dijagnoze hipertenzije, što, prema mišljenju stručnjaka, može rezultirati nepotrebnim liječenjem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čučanj za početnika 02:56

Studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu JAMA Internal Medicine, pokazala je da ruka oslonjena na krilu tijekom mjerenja može uzrokovati precijenjeno sistoličko očitanje krvnog tlaka za 3,9 mm Hg i dijastoličko očitanje za 4 mm Hg. Ako ruka visi uz tijelo, sistoličko očitanje može biti precijenjeno za 6,5 mm Hg, a dijastoličko za 4,4 mm Hg.

Krvni tlak mjeri se u milimetrima žive (mm Hg), a sastoji se od dva broja – gornjeg (sistoličkog) i donjeg (dijastoličkog) očitanja. Smatra se da osoba ima visok krvni tlak ili hipertenziju ako su očitanja dosljedno 130/80 ili viša.

Jedan sluzavi napitak postao je hit, a ključ je za zdravlje crijeva
Jedan sluzavi napitak postao je hit, a ključ je za zdravlje crijeva

- Zdravstveni djelatnici trebaju biti podsjećeni na važnost pravilnog provođenja ovih koraka - rekla je glavna autorica studije dr. Tammy Brady, zamjenica predsjednika za klinička istraživanja na Odjelu za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins i medicinska direktorica programa za dječju hipertenziju u Dječjem centru Johns Hopkins.

- Nadam se da će ova studija podići svijest o važnosti položaja ruke za točnost mjerenja krvnog tlaka - dodala je.

- Također se nadam da će ova studija educirati pacijente, osnažujući ih da se zalažu za pravilno mjerenje kada su u kliničkom okruženju. Ali i zato što se mnogi pacijenti oslanjaju na kućna mjerenja krvnog tlaka za dijagnostiku, evaluaciju i liječenje hipertenzije, nadam se da će ih educirati o pravilnom položaju ruke jer se naši nalazi odnose i na mjerenja kod kuće - izjavila je Brady.

Taking blood pressure of female patient

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins regrutirali su 133 odrasle osobe iz Baltimorea u Marylandu, u razdoblju od kolovoza 2022. do lipnja 2023. godine, da sudjeluju u studiji. Sudionici, u dobi od 18 do 80 godina, nasumično su raspoređeni da im se krvni tlak mjeri u tri različita položaja ruke: oslonjena na stol (preporučena praksa), oslonjena na krilo ili viseća uz tijelo, bez potpore.

Svaki sudionik je imao ukupno 12 mjerenja krvnog tlaka u sva tri položaja ruke.

Kako gubitak bračnog partnera može loše utjecati na zdravlje
Kako gubitak bračnog partnera može loše utjecati na zdravlje

Među sudionicima, kada su im ruke bile oslonjene na stol kako preporučuju kliničke smjernice, prosječna vrijednost krvnog tlaka bila je 126/74. No, kada su im ruke bile oslonjene na krilo, prosječna vrijednost bila je 130/78, a kada su im ruke visjele uz tijelo, prosječno očitanje bilo je 133/78.

- Nisam očekivala toliko veliku razliku kada su ruke bile u dva alternativna položaja. Testirali smo te položaje jer su to položaji u kojima većina ljudi mjeri krvni tlak, prema podacima i osobnim opažanjima. Očekivali smo razliku, ali iznenadila sam se koliko je ona bila značajna - rekla je Brady.

Načini kako sniziti šećer u krvi
Načini kako sniziti šećer u krvi

Znanstvenici su napisali da postoji nekoliko fizioloških razloga zbog kojih nepravilno postavljen položaj ruke može uzrokovati pogrešno više očitanje krvnog tlaka. Veća vertikalna udaljenost između srca i mjesta postavljanja manžete može povećati hidrostatski tlak u arterijama zbog utjecaja gravitacije, što dovodi do precijenjenog očitanja krvnog tlaka. Također, ruka bez potpore može uzrokovati kontrakciju mišića, što može povisiti krvni tlak.

Nova otkrića su u skladu s prethodnim istraživanjima koja su pokazala da položaj ruke ispod razine srca može precijeniti očitanje krvnog tlaka, piše CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Čitatelj Marko muku muči s najezdom smrdljivih martina: 'Pomozite, ne mogu ih otjerati'
OPET SU POSVUDA

Čitatelj Marko muku muči s najezdom smrdljivih martina: 'Pomozite, ne mogu ih otjerati'

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej

Dnevni horoskop za utorak 8. listopada: Lava čeka osjećajno ispunjenje, Vaga previše troši...
NA ŠTO TREBA PRIPAZITI?

Dnevni horoskop za utorak 8. listopada: Lava čeka osjećajno ispunjenje, Vaga previše troši...

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 8. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje