Nije uvijek lako pogoditi vrijeme kuhanja jaja tako da ona budu 'savršeno' kuhana, ali uz par trikova to vam može poći za rukom, kao i jednostavno guljenje
Evo kako skuhati jaja tako da su savršeno tvrda i lako se gule
Uskrs je praktički već tu i ovih dana neizbježna su kuhana jaja koja ćemo farbati, ali i jesti tijekom narednih dana. Kako biste savršeno skuhali jaja, isprobajte tehniku kuhanja na pari.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Postavite posudu za kuhanje na pari i drugu unutra, te ju napunite vodom do dna gornje posude. U posudu stavite jaja, a kad voda počne ključati, pustite ih da kuhaju 14 minuta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Trik je u tome da ih odmah nakon kuhanja uronite u posudu s ledenom vodom, pa će guljenje proći bez većih poteškoća. Osim što će voda zaustaviti proces kuhanja, bjelanjak se može skupiti i odvojiti od ljuske.
Kad krenete u proces guljenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo na jednom mjestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska popucala podjednako, a vaše jaje i prije samog guljenja izgledalo poput mozaika. Probušite prstom mjesto gdje je najčešće zračni džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska jednostavnije odvojila.
Jaja možete oguliti i trešnjom, što je vjerojatno i najzabavniji način. Stavite jaja u teglicu i dodajte malo vode, te dobro protresite. Ljuska će se razbiti, a voda ju skinuti. Isperite ih pod vodom kako biste uklonili preostalu ljusku.
Jaja nemojte guliti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti i može vam stvarati poteškoće. Također, nešto starija jaja puno ćete lakše oguliti od svježih.