Artičoke imaju brojne ljekovite i nutritivne prednosti. Ne samo da su prepune antioksidansa, već obiluju vlaknima, vitaminom C i K te mineralima poput magnezija, fosfora, kalija i željeza
Evo kako pripremiti artičoke da one budu ukusne baš svaki put
Artičoke su zapravo jako zdravo povrće, a najukusnije su kada se kuhaju na pari, na roštilju, ili kada se pirjaju. No većina ljudi prođe pokraj njih u trgovini jer se čine kompliciranima za kuhanje. Iako priprema artičoka može biti teži posao, kuhanje je poprilično jednostavno, a nakon što se naviknete, moći ćete ih kuhati kada god poželite, piše Real Simple.
POGLEDAJTE VIDEO: Bivša vojnikinja uzgaja povrće
Pokretanje videa...
Ako kuhanje artičoka nije za vas, postoji mnogo drugih načina da ih uključite u svoju prehranu kroz salate, predjela i glavna jela. Većina trgovina mješovitom robom prodaje već izrezane artičoke u konzervi, u staklenkama i smrznute, što olakšava pripremu obroka. Ne samo da su artičoke ukusne, one su također pune vitamina i minerala te imaju brojne nutritivne vrijednosti.
Što su artičoke?
Artičoka je trnovito povrće cvjetnog izgleda, a ono što ih čini jedinstvenima je to što su to zapravo nezreli cvjetni pupoljci čička koji se beru prije nego što procvjetaju.
One su također jedno od najstarijih povrća na svijetu, koje je poteklo iz Mediterana prije nekoliko stotina godina.
Nutritivne prednosti artičoke
Budući da artičoke postoje već stoljećima, poznato je da imaju brojne ljekovite i nutritivne prednosti. Ne samo da su artičoke prepune antioksidansa, već su prepune vlakana, vitamina C i K te minerala poput magnezija, fosfora, kalija i željeza.
Artičoke su također poznate po tome što reguliraju krvni tlak, snižavaju šećer u krvi i poboljšavaju zdravlje jetre i probave. Studije pokazuju da redovito konzumiranje artičoka također može pomoći u snižavanju 'lošeg' LDL kolesterola i povećanju 'dobrog' HDL kolesterola.
Koliko dugo možete čuvati artičoke?
Ako kupujete cijele artičoke, one će ostati svježe oko pet do sedam dana u hladnjaku. Također možete pokušati produžiti rok trajanja artičoka tako da ih poprskate s malo vode i zatvorite u plastičnu vrećicu prije nego što ih stavite u hladnjak.
Kako kuhati i jesti artičoke?
Kuhanje artičoka općenito može biti pomalo zamoran proces, zbog čega mnogi ljudi radije kupuju artičoke u konzervi ili u staklenkama koje su već izrezane na polovice ili četvrtine. Evo kako pripremiti klasičnu artičoku na pari:
- Odrežite vrh artičoke. Oštrim nožem ili nožem za kruh odrežite otprilike centimetar od vrha artičoke.
- Uklonite male listove pri dnu. Možda ćete primijetiti da se u podnožju artičoke nalaze manji listovi. Skinite ih jer ih nećete moći jesti kad artičoka bude kuhana.
- Odrežite stabljiku. Unutrašnjost stabljike jedan je od najukusnijih dijelova artičoke, no važno je odrezati višak kako biste se riješili gorčine. Ostavite oko centimetar stabljike.
- Isperite artičoku. Stavite svaku artičoku pod hladnu vodu na nekoliko sekundi kako biste bili sigurni da je čista. Obavezno povucite dio listova unatrag kako bi voda mogla dospjeti do teže dostupnih mjesta.
- Pripremite artičoku na pari. Napunite veliki lonac s nekoliko centimetara vode i aromatičnih začina, poput češnjaka, kriški limuna i lovorovog lista. To će pomoći da artičoka dobije više okusa. Zatim stavite artičoku u košaru za kuhanje na pari unutar lonca, poklopite, zakuhajte, a zatim lagano kuhajte. Pustite da se artičoka kuha na pari oko 25 do 35 minuta, dok listovi ne omekšaju.
Nakon što su vaše artičoke gotove, uživajte u njima odmah umačući listove u umak od češnjaka ili svježi preljev od limuna.
Recept za fritatu od artičoka, češnjaka i ružmarina
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, oguljena i narezana na tanke ploške
- 8 velikih jaja
- 65 grama običnog jogurta
- prstohvat soli i crnog papra
- 1 šalica parmezana, nasjeckanog
- 2 žlice mljevenog svježeg ružmarina
- 340 grama artičoka, ocijeđenih i osušenih
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200° C stupnjeva. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pecite 1-2 minute dok ne postane mirisan i blijedo zlatne boje. Rupičastom žlicom stavite češnjak na tanjur. Ostavite tavu i ulje.
- Umutite jaja, jogurt, pola žličice soli i pola žličice papra dok se ne sjedine. Dodajte parmezan, ružmarin i preprženi češnjak.
- Zagrijte preostalo ulje u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte smjesu od jaja i artičoke u jednom sloju. Pecite dok se fritata ne stegne oko ruba, 3-4 minute.
- Prebacite tavu u pećnicu i pecite oko 20 minuta. Narežite na kriške i poslužite.