Nema boljeg osjećaja na svijetu nego uroniti u plahte vlastitog kreveta. No što ako krevet ipak nije toliko čist kao što mislite? Donosimo savjete koliko često prati kućanski tekstil
Evo kako održavati jastuke i drugo rublje da ostanete zdravi
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Top načini uz koje vaši parfemi i kozmetika mogu duže trajati
Čak jedan od pet ljudi spava na toliko prljavom jastuku da četvrtinu njegove težine čine grinje i mrtve stanice kože, otkrilo je nedavno istraživanje tvrtke Silentnight, a prenosi The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Da stvar bude još gora, istraživanje je pokazalo da petina ljudi nije oprala jastuk najmanje pet godina. Zbog tih loših navika množe vam se okrenuti želudac, ali se možete i ozbiljno razboljeti.
- Mnogi pate od kašlja i šmrcavog nosa, a nisu svjesni da su uzrok njihovih tegoba grinje. One mogu ponekad izazvati ozbiljna stanja poput astme ili ekcema - objašnjava dr. Lisa Ackerley. Stoga je savjetovala kako i kada prati predmete poput popluna i jastuka.
Jastuci
Čistite ih jedanput u šest mjeseci ili najviše godinu dana. U mnogima od njih nakupljaju se grinje i mrtve stanice kože. Jastuke možete prati u perilici za rublje svakih šest mjeseci do godinu dana, a možete nabaviti i navlake za jastuke koje se stavljaju ispod jastučnice, a njih je lakše prati i možete ih stavljati u perilicu češće.
Poplun
Operite ga dvaput na godinu. Ljudi obično imaju različite poplune za ljeto i zimu, pa uvijek možete jedan poslati na kemijsko čišćenje dok koristite drugi. Najveći problem prljavih popluna su grinje koje se hrane stanicama mrtve kože. Njihov izmet može potaknuti alergijske reakcije.
Madrac
Očistite ga svakog mjeseca. Redovito usisavanje madraca može vam pomoći da se riješite grinja, a dobro je i jedanput na mjesec okrenuti stranu madraca koju koristite. Prilikom čišćenja ne zaboravite na okvire i rubove kreveta. Za madrac također možete nabaviti kvalitetnu navlaku koju možete prati svaka tri mjeseca na temperaturi višoj od 60 stupnjeva ili kad god vam se čini da je vrijeme za pranje.
Kućni ogrtač
Perite ga svakog tjedna. Naravno, ovisi što nosite ispod tog ogrtača i koliko ga često koristite. Ako najčešće nosite pidžamu, neće se toliko zaprljati. Međutim, ako ga odijevate na golo tijelo, svakako biste ga trebali oprati jedanput na tjedan, a bilo bi idealno da to bude na temperaturi od 60 stupnjeva.
Papuče
Očistite ih jedanput na tjedan. Par toplih korištenih papuča idealno su mjesto za razmnožavanje bakterija. Ako je riječ o perivim papučama, to je odlična vijest. Ako pak nisu takve, jedanput na tjedan ih tretirajte sprejem za dezinfekciju. Uklonit ćete neugodne mirise i uništiti mikrobe koji uzrokuju infekcije poput atletskog stopala.
Zastori za tuš
Odlično je ako imate dva para zastora pa ih možete mijenjati svakog tjedna te dok koristite jedne, očistite druge kako biste spriječili nakupljanje plijesni. Ako ih osušite nakon korištenja, također je manja vjerojatnost da će se razviti plijesan. Kad se jedanput pojavi, teško je se riješiti i zastori su su vam praktički uništeni. Tajna je u redovitom čišćenju.
Spužvica za pranje posuđa
Očistite je svakog dana. Spužvice i krpice za pranje posuđa treba prati i dezinficirati svakog dana, a možete ih staviti u perilicu posuđa na temperaturu od 60 stupnjeva ili više. Također, možete je iskuhati u kipućoj vodi uz dodatak praška za pranje rublja. Važno je i dobro ih osušiti nakon dezinfekcije.
Ručnici
Perite ih svaka dva do tri dana. Na njima se zadržava čitav niza bakterija, uključujući E. coli. Često su vlažni, a topla i vlažna sredina pogodna je za rast i razvoj svih vrsta mikroba. Svaki ukućanin bi trebao imati svoj ručnik, a trebali biste ga oprati svaka dva do tri dana na temperaturi višoj od 60 stupnjeva.
Kuhinjske krpe
Operite ih svaki dan. Većina ljudi ih koristi za mnogo stvari, ne samo za brisanje opranog posuđa. Ako krpom dodirujete posudu iz koje jedete ili pijete, morate biti sigurni da je čista. Zato je perite na najmanje 60 stupnjeva. Ako imate sedam krpa, sve ih operite zajedno na kraju tjedna.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Baš je visok: Slatki kruh sa šećernom kapom zove se Kulič
POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz: #ZAJEDNO24SATA
Pokretanje videa...