Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Evo kako napraviti kobasice kod kuće i par recepata za početnike

Evo kako napraviti kobasice kod kuće i par recepata za početnike

Ako želite znati što se nalazi u njima, možete ih lako napraviti kod kuće. Naša kuhinja ponosi se raznim vrstama kobasica, a najvažnija stvar je, naravno, kvaliteta mesa

Za pripremu manjih količina kobasica, dobro je imati manji električni stroj za mljevenje mesa koji dolazi s nastavkom za punjenje. No, ako nemate, sameljite ih u obližnjoj mesnici. Osim stroja, tu su i osnovni pribor - nož, daska za rezanje i posuda. Od namirnica, ključni su meso, svježi špek ili panceta te crijeva za punjenje, sol i začini po želji.

storyeditor/2024-03-07/PXL_070324_111289033.jpg

Meso je najvažnije, odnosno njegova kvaliteta. Dobro je odabrati meso koje je prošarano masnoćom, kako bi bile ukusne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pripreme za kuhanje za Olimpijske igre 04:22

No, ako imate krto meso, poput kunića ili puretine, pomiješajte ga sa slaninom ili nekim masnim mesom, kako bi dobilo na mekoći i masnoći.

Prije samog mljevenja meso je dobro narezati, a način na koji ćete to napraviti ovisi o vrsti kobasice.

storyeditor/2024-03-07/PXL_070324_111289037.jpg

Suhe domaće kobasice

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 7 kg svinjske plećke (srednje mljevene) 2 kg juneće vratine (jako sitno mljevene)
  • 1 kg leđne slanine (sitno mljevene ili po ukusu)
  • 100 g češnjaka
  • 200 g soli
  • 30 g mljevenog crnog papra
  • 100 g slatke mljevene paprike
  • 50 g ljute crvene paprike (proizvoljno).

Priprema:

Meso sameljite, a češnjak fino narežite, zgnječite i prelijte mlakom vodom. Nakon 30 minuta procijedite ga kroz čistu gazu i dodajte mesu. Nakon toga dodajte začine u točnom omjeru ili po želji.

Napunite kobasice u crijevo te ih stavite da se suše.

Svježa hrana koja će vam uljepšati dan
Svježa hrana koja će vam uljepšati dan

Istarske kobasice

Sastojci:

  • 10 kg svinjskog mesa
  • 180 g soli
  • 120 g češnjaka
  • 20 g papra
  • 4 dl bijelog istarskog vina
  • 4 lista lovora
  • svinjska crijeva (za punjenje)

Priprema:

Češnjak treba očistiti, izgnječiti nožem te staviti kuhati s lovorovim listom u bijelom vinu. Kuhanje je gotovo kad vino ishlapi do pola.

Meso treba samljeti na grubo te potom začiniti solju i paprom, a zatim dobro izmiješati rukama.

Češnjak koji je već skuhan u vinu najbolje je propasirati i dodati smjesi pa opet sve skupa pomiješati.

Smjesom napunite prethodno isprana crijeva i oblikujte kobasice. Kobasice potom treba objesiti na deblji štap i sušiti pet do deset dana.

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Slavonske kobasice

Sastojci:

  • 20 kg svinjskog mesa od plećke
  • 5 kg leđne slanine
  • 1% crvene paprike - u odnosu na količinu mesa
  • ako želite da kobasice budu blago ljute onda stavite 0,8% slatke paprike i 0,2% ljute paprike. Najbolje je ako imate domaće.
  • 1% bijelog luka - u odnosu na količinu mesa

Meso, slaninu i bijeli luk treba samljeti. Papriku i sol zatim treba rasporediti po mesu i onda sve dobro promiješati. Mesom napunite crijeva te sušite oko 10 dana na propuhu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 83
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...